Olanda cere Rusiei extrădarea martorului cheie în cazul MH17

Eduard Pascu |
Data publicării:

Autoritatile olandeze regreta transferul în Rusia a lui Vladimir Țemah, martorul-cheie în cazul doborârii zborului MH17 și a cerut Federației Ruse să-l predea pe acesta anchetei internationale, transmite paginaderusia

Ministrul olandez de externe, Stef Blok, a declarat că Haga a cerut anterior Kievului, „la un nivel foarte înalt” și de mai multe ori, să împiedice extrădarea lui Țemah în Rusia, ca parte a unui schimb de prizonieri cu această țară, relatează DW.

„Guvernul regretă profund faptul că, sub presiunea Federației Ruse, Țemah a devenit parte a acestui schimb, ceea ce înseamnă că el se află în prezent în Rusia”, a scris Blok parlamentului. Deși anchetatorii olandezi au reușit să-l interogheze pe Țemah înainte ca acesta să fie trimis în Rusia, Blok a declarat că participarea lui Țemah la schimb este „foarte regretabilă”.

Interogarea acestui martor în cazul MH17 a fost principala cauză a întârzierii schimbului de prizonieri între Rusia și Ucraina. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că, din cauza interogatoriului lui Țemah, a fost în pericol însăși schimbul de prizonieri, iar șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ivan Bakanov, a declarat că includerea lui Țemah pe lista pentru schimbul de prizonieri a fost o condiție prealabilă pusă de Moscova și că fără acesta schimbul de prizonieri ar fi eșuat.

Vladimir Țemah este fostul comandant al apărării aeriene din orașul Snejoe, de pe teritoriul autoproclamatei Republici Populare Donețk. În Snejnoe a fost observat sistemul de rachete antiaeriene Buk, cu care, conform constatărilor echipei internaționale de anchetă, a fost doborat zborul civil MH-17.

La sfârșitul lunii iunie 2019, SBU l-a reținut pe Țemah în apartamentul său din Snejnoe și l-a transportat pe teritoriul controlat de Ucraina. Instanța din Kiev a decis plasarea acestuia sub arest preventiv pe două luni sub acuzația de creare a unui grup terorist sau a unei organizații teroriste. Țemah riscă în Ucraina să fie condamnat la 15 ani de închisoare.

Vezi și: Martor cheie în cazul MH-17. Forțele de Operațiuni Speciale din Ucraina l-au extras din teritoriile ocupate pe fostul comandant al apărării antiaeriene

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel