Olanda: Primele F-16 ajung în România în maxim două săptămâni. Aeronavele, destinate exclusiv antrenamentului piloților

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 Fighting Falcon olandeze. Foto: Guvernul olandez
Avioane F-16 Fighting Falcon olandeze. Foto: Guvernul olandez

Olanda a anunțat că, în curând, vor ajunge în România primele avioane F-16, promise Ucrainei. Aceste prime aeronave vor fi utilizate pentru antrenamentul piloților ucraineni, dar pe avioanele de luptă trimise de Olanda vor face instrucție și viitorii piloți de F-16 ai statelor NATO.

Primul avion de luptă F- 16 fabricat în SUA pe care Olanda îl donează Ucrainei va ajunge, în termen de două săptămâni, în centrul de antrenament al României situat la Baza 86 Aeriană ”Locotenent-aviator Gheorghe Mociorniță”, de la Borcea - a declarat luni premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte, citat de Reuters.

"Mă aştept ca rachetele Patriot să fie livrate în scurt timp, pentru a ajuta Ucraina în iarna viitoare. Și aceeași viteză este valabilă pentru F-16 ", a postat Rutte în timpul unei videoconferințe cu președintele ucrainean Volodomyr Zelenskiy pe platforma de mesagerie X, cunoscută anterior. ca Twitter.

„Primele vor fi expediate la centrul de instruire din România în următoarele două săptămâni, astfel încât în ​​acea zi ne vom pregăti pentru pregătirea ulterioară”, a adăugat el.

Danemarca, Norvegia și Belgia au anunțat, de asemenea, că vor oferi Ucrainei avioane F- 16.

„Ceea ce se întâmplă acum în Gaza și atacul terorist asupra Israelului și toate consecințele acestuia nu vor, nu vor și nu ne pot distrage atenția de la ceea ce se întâmplă între voi și Rusia, de faptul că luptați împotriva agresiunii Rusiei, ", a spus Rutte. „Trebuie să ne asigurăm că lumea este capabilă să se concentreze atât pe Ucraina și, desigur, este implicată foarte mult în ceea ce se întâmplă acum în Orientul Mijlociu”. 

 

La Baza Aeriană Borcea vor face instrucție viitorii piloți de F-16 ai statelor NATO și ai Ucrainei

Avioane F-16 Fighting Falcon ale României, aflate în misiune de Poliție Aeriană în Lituania, la granița NATO cu Rusia. Foto: ROAF

La Baza 86 Aeriană de la Borcea vor fi instruiți și piloți din statele NATO. De altfel, ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, declara în septembrie că prioritatea o vor avea piloții români, iar aici vor fi pregătiți și piloți ucraineni.

Obiectivul este ca centrul de instruire de la Borcea să devină unul regional. Ridicarea acestui centru se va face cu implicarea directă a aliaților României și a gigantului american Lockheed Martin.

„Acest centru de pregătire vine ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut împreună cu Forţele Aeriene ale Ţărilor de Jos atunci când şi-au exprimat disponibilitatea de a oferi sprijin Forţelor Aeriene Române prin dislocarea unui detaşament de F-16 în scopul instruirii piloţilor români. Vreau să subliniez aici, şi cred că e bine s-o fac apăsat, prioritatea în acest centru de pregătire o vor avea piloţii români.

Pregătirea altor altor piloţi din alte naţiuni care vor veni aici se va face fără a afecta prioritatea pe care piloţii români o au”, preciza ministrul Angel Tîlvăr, într-un interviu pe care l-a acordat postului Antena 3 CNN.

Citește și: S-a stabilit locația centrului de F-16 în România: Baza 86 de la Borcea a tras lozul câștigător. Olanda și Lockheed Martin trimit avioane, tehnicieni și ingineri

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel