Oficialii occidentali cred din ce în ce mai mult că Rusia ar putea ataca o țară NATO

S.I. Catalin |
Data publicării:

Guvernele occidentale au avertizat din ce în ce mai mult cu privire la un posibil atac al Rusiei asupra țărilor NATO, pe baza unor noi evaluări ale capacităților militare ale Rusiei și a amenințărilor la adresa securității Alianței, potrivit Financial Times. "Trăim vremuri cu adevărat periculoase [și] într-un moment în care un conflict pe scară largă este mai probabil decât a fost în istoria recentă", a declarat un oficial britanic din cadrul serviciilor de informații militare.

Intenția belicoasă a Rusiei "este încă acolo", a declarat un al doilea oficial britanic din domeniul apărării. "Forțele sale terestre au suferit pierderi serioase în Ucraina, dar forțele sale aeriene și navale sunt în mare parte intacte, iar Rusia este încă o mare putere nucleară".

Unul dintre motivele de îngrijorare ale oficialilor occidentali este revigorarea industriei de apărare a Rusiei în ultimul an, care a avut loc cu o viteză pe care mulți în Occident o credeau imposibilă.

Financial Times a relatat că Rusia a produs patru milioane de proiectile de artilerie și câteva sute de tancuri în ultimul an. Iar oficialii ucraineni au declarat că în acest an va înrola încă 400.000 de oameni, fără a anunța o mobilizare la scară largă.

În plus, majoritatea oficialilor occidentali consideră că Rusia, în ciuda pierderilor grele suferite în Ucraina, va fi capabilă să își refacă forțele în 5-6 ani. Un oficial european a declarat că intenția și capacitatea Rusiei de a ataca o țară NATO înainte de sfârșitul deceniului este "destul de mult luată în calcul" la nivelul Alianței.

Financial Times a citat, de asemenea, un oficial ucrainean care a declarat că Ucraina are "informații solide" potrivit cărora Putin se pregătește pentru un război împotriva statelor baltice.

Cu toate acestea, unii aliați sunt sceptici în privința intenției președintelui rus de a ataca un stat membru NATO.

În special, un înalt oficial american din domeniul apărării consideră că Putin "ia în serios angajamentul nostru în temeiul Articolului 5 și nu vrea să intre în război cu NATO".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel