Oficialii iranieni resping ideea unui summit cu Donald Trump

Mihai Ciobanu / 01 aug 2018 / 07:37
Acord nuclear Iran
Acord nuclear Iran

Mai mulţi oficiali de la Teheran au respins, public, ideea unui summit iraniano-american.

Mai mulţi oficiali de la Teheran au declarat public, marţi, că nu va avea loc un summit iraniano-american, aşa cum a propus preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, transmite Reuters. 

Purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe, Bahram Qasemi, citat de agenţia Fars, a arătat că Statele Unite au impus sancţiuni Iranului şi fac presiuni asupra altor ţări să evite relaţiile economice cu Republica Islamică, iar "sancţiunile şi presiunile sunt exact opusul dialogului". 

Şeful Consiliului Strategic pentru Relaţii Externe, Kamal Kharrazi,a declarat că "pe baza experienţelor noastre neplăcute la negocierile cu America şi pe baza încălcării de către oficialii SUA a angajamentelor luate, e firesc să nu vedem nicio valoare în propunerea sa" (a lui Trump). Kharrazi a susţinut că preşedintele SUA "ar trebui să compenseze mai întâi retragerea din acordul nuclear şi să dea dovadă că respectă angajamentele predecesorilor săi şi legislaţia internaţională". 

Ali Motahari, vicepreşedinte al parlamentului de la Teheran, a apreciat că o negociere cu Trump în condiţiile actuale "ar fi o umilinţă". Motahari, considerat moderat, a declarat agenţiei de presă oficiale IRNA, preluată de Reuters, că "dacă Trump nu s-ar fi retras din acordul nuclear şi nu ar fi impus sancţiuni Iranului, negocierile cu America nu ar fi fost nicio problemă". 

Şi ministrul de interne Abdolreza Rahmani Fazli a fost de părere că "Statele Unite nu sunt demne de încredere", tot din cauza retragerii din înţelegerea din 2015 între puterile mondiale şi Iran. Într-o declaraţie despre acest subiect, preşedintele iranian Hassan Rouhani a afirmat că decizia lui Trump de a acţiona unilateral a fost ilegală, iar Iranul nu va ceda cu uşurinţă noii campanii a Washingtonului pentru restricţionarea exporturilor de ţiţei iranian. 

Prin purtătoarea de cuvânt Heather Nauert, Departamentul de Stat american a comunicat însă, tot marţi, că secretarul de stat Mike Pompeo susţine dialogul cu Iranul, propus de preşedinte. La un miting electoral din Florida, Donald Trump a declarat simpatizanţilor săi că "simte" că Iranul va discuta în curând cu Statele Unite, a relatat în aceeaşi zi AFP. "Sau poate că nu, şi e bine şi aşa", a adăugat liderul de la Casa Albă. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy