Avertisment de la cel mai important oficial ucrainean pentru securitate: Moscova ar putea folosi cecenii lui Kadîrov într-o lovitură de stat în R. Moldova

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Luptători ceceni kadîroviți. Photo source: Center for European Policy Analysis (CEPA)
Luptători ceceni kadîroviți. Photo source: Center for European Policy Analysis (CEPA)

Republica Moldova trece prin momente care are putea fi decisive pentru traseul geopolitic al vecinilor noștri în următoarele decenii.

De câteva luni, R. Moldova este supusă unui adevărat război hibrid orchestrat de Federația Rusă - proteste de stradă săptămânale, șantaj energetic, declarații amenințătoare ale oficialilor de la Moscova, la care se adaugă acțiuni  și operațiuni subversive necunoscute publicului larg.

După ce, zilele trecute, președintele Zelenski dezvăluia la Bruxelles că există semnale clare privind intenția Rusiei de a schimba conducerea pro-occidentală de la Chișinău, Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei a ieșit în weekend cu noi informații. 

Astfel, Secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, susține că Rusia își dorește o schimbare politică la Chișinău și susține că serviciul ucrainean de spionaj a informat autoritățile de la Chișinău despre faptul că Federația Rusă ar dori să organizeze o lovitură de stat în timpul apropiat.

Oleksiy Danilov, sursă foto: Captură YouTube Radio Svoboda

"Rusia dorește cu adevărat ca ca acolo (în R. Moldova n.r.) totul să explodeze  Este cu ajutorul Rusiei. Astfel încât să existe un punct de tensiune căruia ar trebui să acordăm maximă atenție", a spus el.

Danilov, citat de Unian, a sugerat că Kremlinul ar putea implica luptători ceceni în tentativa de lovitură de stat din Moldova, la fel cum au încercat și în Ucraina, în februarie anul trecut, să lichideze conducerea de la Kiev.

Potrivit acestuia, acum aceiași ceceni sunt în Turcia și lucrează acolo ca „salvatori”. 

""Unii dintre acei ticăloși care au fost pe 24-25-26 februarie ca parte a așa-numitului grup cecen. Acum monitorizăm cu atenție pentru a preveni faptul că acești "salvatori" vor ajunge la Chișinău. Le știm numele și prenumele", a adăugat Danilov.

Reamintim că, la 9 februarie președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat în timpul vizitei sale la Bruxelles, că serviciul de spionaj al Ucrainei a aflat despre faptul că cei de la Kremlin și-ar dori să schimbe guvernarea din R. Moldova.

Acea informație a fost transmisă autorităților de la Chișinău. Reprezentanții guvernării din R. Moldova au confirmat faptul că au primit o asemenea notificare, dar nu au oferit prea multe detalii despre conținut, invocând motive ce țin de securitate.

Serviciul de Informații și Securitate a confirmat primirea informațiilor de la ucraineni cu privire la planul Rusiei privind destabilizarea R.Moldova și instaurarea unui regim loial Moscovei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel