Oficial ucrainean: Kievul aşteaptă o decizie de la aliaţii săi occidentali privind accelerarea livrărilor de armament

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagini cu momentul în care obuzierele M777 sunt trimise în Ucraina. Sursa Foto Twitter: Department of Defense.
Imagini cu momentul în care obuzierele M777 sunt trimise în Ucraina. Sursa Foto Twitter: Department of Defense.

Ucraina, ale cărei forţe sunt în dificultate în faţa Moscovei în Donbas, 'aşteaptă o decizie' miercuri în legătură cu o accelerare a livrărilor de arme grele de către aliaţii săi occidentali, a spus Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene, potrivit AFP.

,,Raportul Ucraina/Rusia la artilerie este de ordinul zece la unu. Primesc zilnic mesaje de la combatanţii noştri care spun: Rezistăm, spuneţi-ne doar când vor veni armele'', a scris el pe Twitter.

'Transmit şi eu întrebarea (...): Bruxelles, aşteptăm o decizie', a adăugat Podoliak, cu puţin timp înaintea unei reuniuni pe acest subiect la Bruxelles între mai mulţi dintre aceşti aliaţi şi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Reuniunea se desfăşoară în cadrul unui 'grup de contact', creat la iniţiativa Washingtonului în aprilie pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia rusă lansată la 24 februarie. Din grup fac parte miniştrii Apărării din ţările din NATO, dar şi din ţările partenere ale Alianţei Nord-Atlantice, printre care Suedia şi Finlanda.

Aproape 50 de ţări erau aşteptate miercuri să discute cu Lloyd Austin, potrivit ambasadorului SUA la NATO. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, urmează de asemenea să participe.

Ucraina cere în permanenţă 'mai multe arme grele' de la aliaţii săi, în contextul în care Rusia îşi concentrează forţele în Donbas, unde se poartă o luptă tot mai sângeroasă pentru oraşul Severodoneţk, una din localităţile-cheie din această regiune din est.

Apărarea acestei regiuni este 'vitală' pentru Kiev, deoarece rezultatul luptei 'va oferi un indiciu' despre cum va continua războiul cu Rusia, a declarat marţi seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Yurii Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat în urma cu cateva zile că Ucraina a primit și folosește 150 de obuziere de 155 de milimetri pe front, dar are nevoie de mai multe sisteme de artilerie cu rază lungă.

"Statele Unite au spus că vor furniza Ucrainei patru sisteme HIMARS . Regatul Unit a spus că va furniza Ucrainei sisteme MLRS...În prezent, Ucraina are nevoie de aproximativ 100 de astfel de sisteme pentru a putea contraataca și elibera teritoriul nostru", a spus Yuri Sak.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel