Oficial american: Sistemele de rachete HIMARS sunt deja în Ucraina

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Sistemele de artilerie HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) au ajuns deja în Ucraina - a declarat miercuri Wendy Sherman, adjunctul secretarului de stat al SUA. După cum a precizat Wendy Sherman, livrarea acestor sisteme de rachete va permite Ucrainei să se apere acum mult mai bine.

„Continuăm să oferim Ucrainei ajutor militar, iar sistemul HIMARS MLRS se află acum în Ucraina și îi va permite să se apere într-un mod mai semnificativ”, a spus Sherman în timpul Formului EU-US Defense and Future 2022, potrivit agenţiei de ştiri PAP.

Adjunctul secretarului de stat al SUA nu a oferit mai multe detalii, dar până acum se ştie că SUA s-au angajat să ofere Ucrainei patru lansatoare ale acestui sistem și aproximativ 1000 de rachete cu o rază de acțiune de aproximativ 70 km. Reprezentanții administrației Biden au asigurat însă că acesta este un prim transfer, dar ar putea urma şi altele.

Update: Joi, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a confirmat că lansatoarele multiple de rachete HIMARS oferite de Statele Unite armatei ucrainene au sosit în Ucraina.

,,Îi mulţumesc colegului meu american şi prieten, secretarul apărării Lloyd Austin, pentru aceste instrumente puternice! Vara va fi fierbinte pentru ocupanţii ruşi. Şi ultima pentru unii dintre ei'', a scris pe Twitter ministrul ucrainean al Apărării.

 

Ucraina ar putea primi mai multe sisteme HIMARS

 

Potrivit informațiilor publicate de site-ul POLITICO, pe 18 iunie 2022, Statele Unite analizează în acest moment posibilitatea de a oferi Ucrainei alte patru sisteme M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), suplimentar la cele patru pe care le-a anunţat că le transferă către Forțele Armate Ucrainene.

În ultimele săptămâni, Ucraina a solicitat mai multe sisteme de artilerie pentru a lupta împotriva forțelor ruse care dispun de un număr mult mai mare de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS). Ucraina a solicitat în mod special ca acest tip de arme să-i fie furnizat, deoarece va permite forțelor armate ucrainene să lovească mult mai precis forţele ruse invadatoare, de la o distanţă aproximativă de 70 de kilometri. 

La 1 iunie 2022, Statele Unite au anunțat livrarea a patru M142 HIMARS către Ucraina, precum și a mai multor rachete ghidate.

 

Generalul american Mark Milley a anunţat că sistemele HIMARS vor ajunge în Ucraina până la sfârșitul lunii iunie

 

Un grup de 60 de soldați ucraineni a încheiat deja pregătirea pentru operarea primelor HIMARS, iar cele patru sisteme de rachete cu lansare multipla (MLRS), a căror livrare a fost deja aprobată de SUA, vor ajunge pe linia frontului până la sfârșitul lunii, a declarat săptămâna trecuta la Bruxelles, generalul Mark Milley, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite.

Himars este un "sistem foarte sofisticat cu rază lungă de acțiune", a declarat Milley reporterilor. "Trebuie să îi certificăm pe acești militari pentru a ne asigura că știu cum să folosească sistemul în mod corespunzător", a spus Mark Milley.

Întrebată în timpul Formului EU-US Defense and Future 2022 dacă SUA sprijină eforturile Ucrainei de a elibera întregul său teritoriu ocupat de Rusia, secretarul de stat adjunct al SUA a declarat că obiectivul Americii este simplu: „Vrem să vedem o Ucraină democratică, independentă, suverană și prosperă, care să aibă mijloacele de a descuraja și de a se apăra împotriva unei noi agresiuni. Acesta este scopul nostru, obiectivul nostru.” 

Sherman a mai declarat că doar președintele rus Vladimir Putin poate pune capăt războiului pe care l-a început.

„Am avut ocazia să-l cunosc pe președintele Putin și cred că este un om inteligent (...)  dar nu pot să intru în mintea lui și să înțeleg ce l-ar putea face să se oprească. El a început această invazie. El poate opri această invazie'', a spus oficialul SUA.

Sherman a adăugat că, în timpul vizitelor sale în străinătate, ea le cere adesea interlocutorilor săi să discute cu Putin și să-l convingă să se retragă din Ucraina pentru că nu își atinge obiectivele.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel