O rețea coordonată de FSB-ul rusesc, destructurată de Serviciul ucrainean de Securitate. Președintele Ucrainei urma să fie asasinat într-un atac cu rachete antitanc

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Forțele de intervenție ale SBU (Slujba Bezpekîi Ukrainii) - serviciul de securitate al Ucrainei
Forțele de intervenție ale SBU (Slujba Bezpekîi Ukrainii) - serviciul de securitate al Ucrainei

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) rețeaua de agenți ai serviciului 5 al FSB al Federației Ruse pregătea asasinarea lui Volodimir Zelenski.

Planurile pentru eliminarea președintelui ucrainean au fost implementate de o rețea de agenți, care a fost expusă în prealabil de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) cu asistența conducerii Oficiului pentru Securitatea de Stat - UDO (serviciu special cu atribuții în asigurarea securității demnitarilor).

Rețeaua, ale cărei activități erau coordonate de FSB, includea doi colonei UDO care au trimis informații clasificate în Rusia. Aceștia fuseseră recrutați cu puțin timp înainte de invazia pe scară largă a Federației Ruse. Suspecții riscă închisoarea pe viață.

Una dintre sarcinile rețelei de agenți FSB a fost să identifice potențiali executanți care se aflau în rândul militarilor apropiați de securitatea lui Zelenski, care să-l ia ostatic și ulterior să-l omoare.

Pe lângă președinte, rușii plănuiau să-l elimine pe șeful SBU, Vasil Malyuk, șeful GUR, Kirill Budanov, și alți oficiali de rang înalt.

Din informațiile publicate de SBU, rușii urmau să lichideze Budanov înainte de Paște, se arată în postarea SBU, citată de media ucraineană.

 

Cum vroiau să acționeze agenții Moscovei

 

Potrivit serviciului ucrainean de informații, planul rușilor era următorul:

Mai întâi, agentul recrutat trebuia să observe mișcarea persoanei-țintă, care se afla sub pază și să transmită informații rușilor.

Apoi, în funcție de coordonatele casei în care trebuia să se afle oficialul, era planificată lansarea unui atac cu rachetă, după care o dronă să atace persoanele care au rămas la locul atacului. După aceea, rușii plănuiau să lovească cu o altă rachetă, pentru a distruge inclusiv inclusiv urmele de utilizare a dronei.

Potrivit SBU, armele pentru agent au fost furnizate de un colonel al Serviciului ucrainean de protecție a demnitarilor (UDO), care a adus personal la Kiev: drone FPV, încărcături RPG-7 și mine antipersonal MON-90.

SBU a înregistrat atât deplasările colonelului UDO în altă regiune a Ucrainei pentru drone și explozibili, cât și conversațiile potențialului autor al atacului terorist cu „coordonatorul” de la FSB.

Potrivit surselor RBC-Ucraina din serviciile speciale, deținutul se numește Andrii Huk, acesta fiind șeful unuia dintre departamentele Oficiului Securității Statului.

„Un număr limitat de oameni știau despre operațiunea noastră specială, iar eu personal i-am monitorizat progresul. Atacul terorist, care trebuia să fie un cadou pentru Putin înainte de inaugurare, a fost de fapt un eșec al serviciului secret rus. Dar nu trebuie să uităm că inamicul este puternic și experimentat, nu poate fi subestimat. Vom continua să lucrăm din timp pentru ca fiecare trădător să primească sentințele judecătorești binemeritate”, a declarat șeful SBU, Vasil Malyuk.

Pregătirea atacului terorist a fost condusă de angajați ai Departamentului de informații operaționale din cadrul Serviciului 5 al FSB, și anume: Maxim Mishustin; Dmitr Perlin; Oleksei Korneev.

În plus, potrivit SBU, în ianuarie 2022, Perlin a devenit coordonatorul „cârtițelor” din UDO, care au fost recrutate chiar înainte de invazia pe scară largă a Federației Ruse. Până atunci, colegul său Oleksei Korneev „ avea grijă” de ei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel