O rachetă Vega care transporta un satelit militar și unul civil a explodat la scurt timp după lansare - Video

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

O rachetă europeană care transporta sateliți spanioli și francezi în valoare de 370 milioane dolari s-a prăbușit la scurt timp după lansare.

Eșecul este o lovitură majoră nu numai pentru țările care au pierdut sateliți și pentru Agenția Spațială Europeană, ci și pentru Arianespace, producătorul european al rachetei Vega.

Rachetele Vega, care lansează sateliți pe orbită, au eșuat în două din ultimele trei misiuni. Ultimul eșec a fost în iulie 2019, când o rachetă transporta un satelit spion militar pentru Emiratele Arabe Unite. „Ne cerem scuze profunde față de clienții noștri”, a scris pe Twitter pe CEO-ul companiei, Stephane Israel, transmite Anadolu.

Racheta a fost lansată din Guyana Franceză (01:52GMT marți). Zborul a durat doar opt minute, după care racheta a explodat. În cele din urmă a căzut pe o zonă nelocuită, a declarat compania într-un comunicat.

Racheta transporta satelitul SEOSAT-Ingenio din Spania, capabil să facă fotografii detaliate ale pământului cu o lățime de până la 60 de kilometri (37 mile). Imaginile ar fi putut fi folosite pentru a ajuta cercetătorii să înțeleagă schimbările climatice și utilizarea terenurilor, să monitorizeze dezastrele, dar avea și întrebuințări militare, potrivit Ministerului Științei din Spania.

Finanțarea satelitului a fost susținută de guvernul spaniol și 75% din tehnologia sa a fost dezvoltată în Spania. Acesta valora 200 de milioane de euro.

La bord se afla și satelitul francez TARANIS. Acesta a fost creat pentru a ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine descărcările electrice și alte fenomene naturale. 

Agenția Spațială Franceză (CNES) a cheltuit 136 de milioane de dolari pentru proiect.

 

Citește și: Armata franceză oficializează spaţiul ca teren strategic

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel