O poveste cu final așteptat? Ucraina va distruge podul Kerci în prima parte a lui 2024, spun oficialii Direcției de informații a Armatei ucrainene

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

The Guardian prezintă ”planurile” împărtășite de oficialii HUR (GUR), care spun că distrugerea podului din Crimeea este aproape.

Acest semnal al Kievului nu face decât să amplifice și mai mult tensiunea și măsurile de securitate luate de Federația Rusă pentru protejarea podului Kerci - un obiectiv critic pentru logistica rușilor. Totuși, chiar mai importantă pentru ruși este valoarea simbolică a podului; distrugerea acestuia ar reprezenta o lovitură majoră pentru imaginea Rusiei și a Armatei sale.

După cum scrie The Guardian cu referire la oficialii HUR (GUR) de rang înalt, militarii serviciului plănuiesc un al treilea atac asupra podului și susțin că distrugerea acestuia este „inevitabilă”.

Așa cum remarcă și publicația britanică, pentru Putin, podul este simbolul uneia dintre cele mai mari realizări politice ale lui Putin: „revenirea” peninsulei la Rusia, în 2014.

În același timp, pentru Kiev, podul este un simbol horror al anexării ilegale a peninsulei.

Distrugerea sa va întări campania Ucrainei de eliberare a Crimeei și de a ridica moralul pe și în afara câmpului de luptă.

„O vom face în prima jumătate a anului 2024”, a spus un oficial de rang înalt al HUR (GUR), adăugând că șeful serviciilor de informații ucrainene, Kirilo Budanov, are deja „majoritatea mijloacelor pentru a realiza acest obiectiv”. 

The Guardian notează că nu este clar cum se va desfășura atacul ucrainean - „există îndoieli serioase cu privire la faptul că HUR (GUR) este capabil să efectueze o operațiune specială împotriva unei ținte atât de bine protejate și evidente”.

 

Prognoze privind distrugerea podului Crimeea

Podul Kerci a fost lovit și reparat de două ori până acum. În iulie 2023, dronele maritime ucrainene au provocat pagube considerabile tronsonului de drum, care este paralel cu un tronson de cale ferată folosit de armata Rusiei pentru a muta tancuri și provizii. În octombrie 2022, o bombă introdusă într-un camion, a făcut ca mai multe secțiuni de pod să cadă în apă.

Dacă podul ar fi compromis permanent, Moscova ar fi nevoită să transporte provizii militare prin sudul Ucrainei ocupate.

În februarie, șefa de comunicare a Forțelor de Apărare din Sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat că  Federația Rusă pregătește un plan de rezervă în cazul distrugerii Podului Crimeei. Potrivit acesteia, rușii au început construirea unei căi ferate în zona ocupată a regiunilor Zaporijhia și Herson pentru a evita o blocare completă a logisticii în cazul distrugerii podului din Crimeea.

Comandantul Forțelor Navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei, viceamiralul Oleksii Neijpapa,  a anunțat  că 2024 va fi anul „prăbușirii” podului din Crimeea.

La rândul său, expertul militar Oleg ZJdanov nu are nicio îndoială că  podul din Crimeea va fi atacat în 2024 . Pentru a face acest lucru, este necesar să distrugeți suportul, fără de care refacerea podului va fi imposibilă. Acest lucru se poate face cu drone sau rachete Storm Shadow, SCALP și ATACMS.

De asemenea, Zelenski a cerut în mod repetat Berlinului sistemul de rachete de croazieră Taurus (similare cu Storm Shadow/SCALP, dar cu caracteristici superioare), însă Olaf Scholz, a refuzat până acum, motivând că acest gest ar escalada conflictul.

Fostul comandant șef al forțelor americane din Europa, generalul în retragere Ben Hodges, a spus că distrugerea  podului din Crimeea  ar fi o umilire pentru Putin și ar cauza probleme serioase ocupanților. Acesta este convins că ucrainenii vor găsi o cale cu totul neașteptată pentru a distruge obiectivul de infrastructură.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel