O nouă stea pe steagul american

H.D.Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
Kim Jong Un si Donald Trump
EXCLUSIV
Kim Jong Un si Donald Trump

Imagine simbol a secolului XXI, întâlnirea dintre președintele Trump și liderul nord-coreean Kim a avut în fundal steagurile americane și nord-coreene. După cum observăm cu toții, steaua nord-coreeană s-a apropiat spre multele stele de pe steagul american. În acest context putem sublinia un singur fapt. După 70 de război, după 70 de ani de insulte și tensiuni create de alți actori cum ar fi pe timpuri URSS și apoi China, un tânăr lider comunist a înțeles evoluția istorică și s-a înclinat practic în fața celei mai mari puteri democratice și capitaliste din lume, Statele Unite.

Desigur că acest drum nu a fost ușor având în vedere și declarația uluitoare a celebrului baschetbalist Dennis Rodman care a susținut în preambulul întâlnirii, într-un interviu acordat CNN, că președintele Obama a refuzat mesajele de pace ale liderului Kim, foarte tânăr în funcție în acel moment, mesaj care dovedește că SUA nu erau pregătite pentru transferul de securitate pe care Coreea de Nord îl solicita. Tocmai acest lucru a făcut astăzi președintele Trump. Prin această întâlnire, președintele Trump a răspuns necesarului de securitate pe care liderul Kim îl avea în raport cu principalul său protector și anume China.

Documentul semnat

Documentul semnat acum câteva ore de către cei doi președinți, nu face decât să asigure securitatea regimului de la Phenian în condițiile stricte ale unei denuclearizări totale și unei dezvoltări economice susținute. Președintele Trump ca orice om de afaceri a înțeles necesitățile ”clientului său”. Liderul Kim, ca orice lider dictator, ca orice lider al unui regim unipersonal a înțeles necesarul de imagine și necesarul de securitate a SUA în zona sud asiatică. A înțeles că fără el și fără Coreea de Sud, SUA riscă să își piardă rolul fundamental pe care îl au de la jumătatea secolului trecut în raport cu dezvoltarea Chinei și în raport cu expansiunea economică, militară și probabil în viitor, teritorială a Chinei. Acesta a fost punctul care i-a apropiat pe cei doi. Aceste două nivele de securitate pe care amândoi le-au înțeles și pe care le-au construit cu migală în ultimele luni. Și putem specifica aici, putem fi foarte siguri că documentul care asigură securitatea regimului de la Phenian este un document care reafirmă poziția de supraputere în Asia, nu a Chinei ci a Statelor Unite ale Americii. Exact faptul de care China se temea și pentru care l-a chemat de două ori la Beijing pe liderul Kim să explice. 

Exact pentru acest fapt a militat și Rusia, pentru întărirea rolului SUA pentru că numai așa Rusia poate negocia și echilibra interesele sale fundamentale economice, aici vorbim de economie nu de forțe militare. Numai așa putea negocia economic și echilibrat zona de interese cu zona de acțiune chineză.

SUA, demonstrație de forță

Asistăm astfel la o reîntărire a poziției SUA în peninsula coreeană, la o apropiere fără de sfârșit cum ar spune poetul, un statut de apropiere permanentă, între Coreea de Nord și Statele Unite și între Statele Unite și celelalte țări din jur. 

Lovitura măiastră politică a președintelui Trump se poate transforma într-un succes al secolului XXI. Poate să transfere efectiv și imediat, imense bogății unei țări foarte sărace, dar poate, în același timp, neîndeplinindu-se condițiile, poate să și ducă la un conflict deschis, devastator pentru întreaga regiune. Iată un echilibru pe care asiaticii știu să-l joace și au știut întotdeauna în istorie. Iată substanța și subtilitatea politicii externe de astăzi, într-un contrast absolut năucitor și uluitor cu găușenia întâlnirii G7 de la  Charlevoix din Canada, unde doar vorbele și zâmbetele false au dominat agenda. Iată-l pe președintele Trump după G7, după ce a spus foarte clar că America nu va mai fi mica bancă de jefuit a lumii, că azi, SUA își redefinesc interesele regionale în Asia, practic prima mare piață pentru produsele sale, dând o lecție de politică externă și de promovare a intereselor naționale, tuturor celor care în numele blocurilor globale încearcă să diminueze SUA.

Notă: Intertitlurile aparțin redacției

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel