O nouă schimbare la vârful Forțelor Armate ucrainene

Gheorghe Orjanu |
Data publicării:
fortele special din Ucraina
fortele special din Ucraina

Pe 25 august, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski l-a numit pe generalul-maior Grigory Galagan în funcția de comandant al Forțelor pentru Operații Speciale (FOS), înlocuindu-l pe generalul-locotenent Igor Lunev, eliberat din funcție în aceeași zi.

Cu această ocazie, Zelenski a atras atenția asupra faptului că, în contextul încetării focului în Donbas, sarcinile militarilor ucraineni dislocați în zona de conflict s-au schimbat.

„Vor fi mai multe provocări din partea militanților pro-ruși, prin urmare, atât comanda, cât și personalul FOS vor trebui să lucreze mai mult pentru a le preveni”, a subliniat președintele ucrainean. În continuare, Zelenski a atras atenția că măsurile luate trebuie să fie mai agresive, pentru a da un răspuns adecvat acțiunilor provocatoare ale inamicului.

2. -imagine fara descriere- (zelenski_galan_48554100.jpg)

Președintele a recomandat noului comandant al FOS să continue dezvoltarea tuturor componentelor acestei categorii de forțe.

La rândul său, generalul-maior Grigory Galagan l-a asigurat pe președinte că FOS își vor îndeplini sarcinile la un înalt nivel calitativ, indiferent de condiții, iar activitățile care vizează dezvoltarea componentelor navală și aeriană ale FOS vor continua.

Grigory Galagan, în perioada 1995 – 2002 și-a desfășurat activitatea în Forțele Armate. Ulterior, până 2019, a lucrat în cadrul Serviciului de Securitate (SBU) unde a ocupat diferite funcții, ultima fiind de prim-adjunct al comandantului Centrului de Operații Antiteroriste. În aprilie 2019, a fost numit prim-adjunct al ministrului pentru problemele veteranilor, pentru ca în septembrie să fie demis din funcție.

A participat la conflictul militar din estul Ucrainei, fiind rănit în 2015. A fost avansat la gradul de general-maior pe 23 martie 2018.

Fostul șef al FOS, Igor Lunev, se afla în funcție din 2016.

Comentariul autorului: La ceremonia din 2019 de inaugurare a lui Volodimir Zelenski, în funcția de președinte al Ucrainei,  generalul-locotenent Igor Lunev și șeful SBU, Vasili Grițak, nu l-au salutat pe Zelenski. Ulterior, Igor Lunev a explicat că în mod normal un militar aflat în formația în linie nu salută, iar reflexul său a fost mai puternic decât instrucțiunile date de a saluta în această situație excepțională.

Pe  1 noiembrie 2018, Igor Lunev a fost inclus pe lista de sancțiuni a Rusiei.

După venirea la președinția Ucrainei a președintelui Zelenski, conducerea Forțelor Armate a fost schimbată în totalitate cu o singură excepție, comandantul Forțelor Aeriene, general-locotenent Serghei Drozdov. Nu este exclus ca, în viitorul apropiat, Zelenski să facă și aici o nouă numire.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel