O nouă demonstrație de forță a SUA: Bombardierul strategic B-52H, trimis la aproximativ 16 km de granița cu regiunea rusă Kaliningrad

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

B-52H ”Stratofortress” este un bombardier greu, cu rază lungă de acțiune, care poate îndeplini o mare varietate de misiuni. Aeronava poate zbura la viteze subsonice mari la altitudini de până la 50.000 de picioare (15.000 m).

Bombardierul strategic american B-52H Stratofortress a zburat joi, 16 martie, pe lângă granița cu exclava rusească Kaliningrad. Acest lucru s-a întâmplat la două zile după ce un avion de luptă rusesc Su-27 a doborât o dronă americană MQ-9 Reaper în Marea Neagră.

Potrivit informațiilor canalului de Twitter OSINTdefender, bombardierul B-52H a survolat teritoriul Lituaniei, apoi, conform radarelor, s-a îndreptat peste Marea Baltică spre Regatul Unit, prin Letonia.

Dacă se confirmă informația, zborul ar fi a doua misiune în interval de numai câteva zile, executată de B-52H Stratofortress în zona Baltică. Bombardierul a zburat la aproximativ 16 kilometri de granița cu regiunea Kaliningrad.

Fără a avea confirmarea davcă este vorba despre aceeași misiune, putem nota că forțele aeriene ale SUA din Europa au prezentat câteva imagini cu bombardierele B-52 care executau o misiune de patrulare de tip ”Bomber Task Force”. Astfel, potrivit HQUSAFE, două bombardiere de tip B-52, însoțite de aeronave ale statelor aliate NATO, au efectuat pe 16 martie o misiune de patrulare în Norvegia.

 

Zborurile B-52 în Europei, deja o rutină

 

Un zbor similar avusese loc deja pe 11 martie, adică cu două zile înainte de incidentul cu drona MQ-9, doborâtă de manevrele extreme făcute de două Su-27 rusești.

De asemenea, pe 24 februarie, la fix un an după ce Rusia a început invadarea militara la scară largă a Ucrainei, bombardiere strategice americane B-52H împreună cu avioane tactice Rafale franceze, F-16 poloneze și Eurofighter germane au survolat zona baltică, foarte aproape de Rusia, cu ocazia Zilei Independenței Estoniei.

Pe 11 martie, un bombardier strategic B-52H Stratofortress a efectuat o serie de manevre aeriene deasupra Mării Baltice, apropiindu-se la o distanță de 200 de kilometri de Sankt Petersburg.

Potrivit ministrului polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, bombardierul era însoțit de avioane de luptă poloneze. „Este un element important al exercițiului de cooperare. Împreună avem grijă de securitatea flancului estic al NATO”, a scris Błaszczak pe Twitter.

Potrivit mass-mediei ruse, ofițerii Flotei Baltice a Federației Ruse știau despre zborul bombardierului și erau gata să reacționeze imediat.

***

Bombardierele B-52H au făcut parte din exercițiul militar Flintlock, care a avut loc în prima jumătate a lunii martie în Ghana și Coasta de Fildeș. Pe parcursul exercițiului, pe YouTube a apărut un videoclip cu un bombardier zburând deasupra Ghanei, ca parte a exercițiului.

B-52H ”Stratofortress” este un bombardier greu, cu rază lungă de acțiune, care poate îndeplini o mare varietate de misiuni. Aeronava poate zbura la viteze subsonice mari la altitudini de până la 50.000 de picioare (15.000 m). Poate transporta muniție convențională ghidată, de cea mai înaltă precizie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel