O nouă ”defecțiune tehnică”, marca Rusia: Bombardierul Tu-22M3 a fost lovit de ucraineni cu sistemul S-200 (Armata ucraineană)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tu-22M3 / Telegram, guvernatorul rus Volodymyr Vladimirov
Tu-22M3 / Telegram, guvernatorul rus Volodymyr Vladimirov

Ucraina a doborât pentru prima dată un Tu-22M3. potrivit Direcției Principale de informații a Armatei ucrainene (HUR/GUR), bombardierul strategic rus a fost distrus cu un sistem antiaerian S-200.

În dimineața de 19 aprilie, oficialii ruși anunțau că, din cauza unei unei ”defecțiuni tehnice”, un Tu-22M3 s-a prăbușit pe teritoriul Federației Ruse după ce efectuase o ”misiune de luptă”. Din imagini se putea observa că aeronava se rotea în jurul axei sale, în timp ce se îndrepta rapid către pământ.

Totuși, motivul real al prăbușirii pare să fie altul.

La câteva ore de la eveniment, Forțele de Apărare ucrainene au confirmat că au doborât vineri, 19 aprilie, un bombardier strategic rusesc Tu-22MZ cu rază lungă de acțiune, cu un sistem sovietic de apărare aeriană S-200.

Comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Mîkola Oleșciuk, a confirmat doborârea unei aeronave militare rusești Tu-22M3 — un transportator de rachete de croazieră Kh-22.

Acțiunea a avut loc în cooperare cu HUR, serviciul de informații al Armatei

Rachete interceptoare S-200 instalate pe un lansator 5P72. Foto: Vestnik PVO.

O sursă din serviciile speciale ucrainene a confirmat pentru media că „HUR/GUR (Direcția Principală de informații a Armatei) a repetat operațiunea și a doborât (aeronava Tu-22) în ​​același mod ca și A-50 ”.

Interlocutorul a clarificat că sistemul de apărare antiaeriană S-200 a fost folosit pentru atac, deși S-200 nu sunt oficial în serviciul de luptă al  Forțelor Armate ale Ucrainei, deoarece au fost dezafectate în 2013. Raza maximă de acțiune a sistemului S-200 este de 300 km.

Amintim că pe 19 aprilie, un avion militar Tu-22M3 s-a prăbușit în districtul Krasnogvardi din Teritoriul Stavropol al Federației Ruse, a informat guvernatorul Teritoriului Stavropol, Volodymyr Vladimirov.

Căderea bombardierului a fost confirmată și de Ministerul Apărării al Federației Ruse, menționând că avionul fără muniție s-a prăbușit după ce a efectuat o „misiune de luptă” în timp ce se întorcea pe aerodromul de bază.

Partea rusă susține că trei membri ai echipajului au fost evacuați, iar căutările pentru încă un pilot sunt în desfășurare. Ministerul Apărării al țării agresoare a numit cauza accidentului aviatic „ o defecțiune tehnică”.

De asemenea, în timpul atacului de noapte, Forțele Aeriene au doborât pentru prima dată două rachete rusești Kh-22.

Atacul Rusiei din această nopate Vs. ținte doborâte de Ucraina (datele ucrainene)

  • două rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 de pe aeronavele strategice Tu-95 MS / două rachete doborâte;

  • 14 UAV-uri de atac Shahed-131/136 / 14 UAV-uri doborâte;

  • 12 rachete aeriene ghidate Kh-59 sau Kh-69 / 11 rachete doborâte;

  • două rachete de croazieră Iskander-K / nicio rachetă doborâtă;

  • șase rachete de croazieră Kh-22 de pe bombardiere strategice cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 / două rachete doborâte.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel