O importantă stație radar a fost probabil lovită de ucraineni în urma atacului asupra aerodromului Belbek din Peninsula Crimeea (Foto)

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Cel puțin cinci explozii puternice au zguduit marți, 31 ianuarie, orașul Sevastopol din Peninsula Crimeea, aflat în prezent sub ocupaţia trupelor ruse, după cum precizează mai multe surse media ruseşti şi ucrainene. Atacurile ar fi vizat aerodromul rusesc Belbek, unde se află avioane militare rusești și centrul radio al cartierului general al întregii flote aviatice rusești din Marea Neagră. Această nouă serie de atacuri face parte dintr-o campanie ucraineană de a diminua capacitatea Rusiei de a folosi peninsula ocupată ca bază pentru operațiuni defensive în sudul Ucrainei.

,,Aviația ucraineană se va întoarce cu siguranță acasă, pe aerodromul său natal", a precizat comandantul-șef al Forțelor Aeriene ucrainene, Mikola Oleshchuk, într-o declarație prin care a confirmat atacul efectuat asupra Brigăzii ruse 204 de Aviație Tactică din Sevastopol. El a mulțumit tuturor celor care au participat la "curățarea Crimeei" de ocupația rusă.

Cel mai probabil, atacul a fost realizat cu rachete britanice/franceze Storm Shadow/SCALP, care au fost folosite în mod repetat pentru a ataca obiecte militare din Crimeea, potrivit publicaţiei ucrainene Defense Express.

Purtătorul de cuvânt a armatei ucrainene, Nataliia Humeniuk, a declarat că rușii au recunoscut că cinci rachete au lovit aerodromul și a dat de înțeles că au fost lovite avioane în timpul atacului, spunând că rușii nu au reușit să mute avioanele înainte ca ucrainenii să efectueze atacul.

Cu toate acestea, Defense Express se îndoiește că avioanele au fost avariate, întrucât focoasele rachetelor Storm Shadow/SCALP sunt destinate pentru a fi utilizate împotriva altor tipuri de tine. Publicația notează că, cel mai probabil, rachetele au lovit punctul de comandă al centrului de comunicații al cartierului general al aviației Flotei ruse a Mării Negre.

Mai multe materiale video care au fost publicate pe canalele locale Telegram arată coloane groase de fum care se ridică din apropierea aerodromului, în timp ce localnicii descriu că are loc un incendiu puternic pe aerodrom.

La ora 18:39, ora Moscovei, Ministerul rus al Apărării a afirmat că 17 rachete ucrainene au fost doborâte deasupra Mării Negre și alte trei deasupra Crimeei. Resturi au căzut în apropierea satului Liubimovka, unde se află baza aeriană Belbek, a precizat ministerul, dar a susținut că avioanele rusești nu au fost avariate.

La începutul zilei de 31 ianuarie au fost raportate explozii în apropiere de Sevastopol, Saky, Feodosia, Razdolne și Hvardiiske. Autoritățile ruse de ocupație au decretat o alertă de raid aerian și au închis traficul pe podul din strâmtoarea Kerci

Cu toate acestea, canalul rusesc Telegram Astra a raportat că atacul a lovit un centru de comunicații de la unitatea militară 80159. Centrul de comunicații a luat foc pe o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați. Se pare că nu au existat victime.

Un alt canal de Telegram numit ''Krimski Veter'' (Vântul Crimeii) a raportat, după ce a adunat informații de la utilizatorii săi, coordonatele atacului și a susținut că o stație de radiolocație a fost distrusă în urma atacului.


Confirmând indirect atacul asupra stației de radiolocație, guvernatorul orașului Sevastopol, Mihail Razvozhzhaev, a declarat că au fost avariate case dintr-un cartier situat la aproximativ 300 de metri de locul probabil al impactului, a adăugat ''Krimski Veter''.

Expertul OSINT @Dmojavensis a relatat că, după ce a analizat mai multe imagini care au surprins momentul atacului, a ajuns la concluzia că coordonatele au fost fie 44.67643, 33.55323, fie 44.66882, 33.55127.

Un alt raport de analiză OSINT ''Radio and Nukes'' a raportat că este "55-80% probabil" ca ținta atacului ucrainean să fi fost un post de comandă/nod de rețea al radarului de apărare aeriană.

Radio and Nukes estimează că amplasamentul radarului include două sisteme de avertizare timpurie VHF 5Zh6U NEBO-U, un radar de recunoaștere 96L6 al sistemului S-300/400, un sistem de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune Pantsir-S2 și un radar de orientare RSP-27, folosit pentru a ajuta avioanele să aterizeze.

Defense Express notează că rapoartele privind o alunecare de teren după atac, confirmată, de exemplu, în raportul lui Krymvsky Veter despre o stâncă care s-a desprins, indică o explozie subterană, ceea ce face probabil că rachetele au lovit într-adevăr punctul de comandă subteran rusesc.

De asemenea, publicația menționează rapoarte privind distrugerea stațiilor radar, precizând că Rusia păstra acolo sisteme radar complexe de tip Nebo.

 

Importanța atacului ucrainean asupra aerodromului Belbek

 

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, Iurii Ihnat, a declarat în direct la Espreso.TV că printre avioanele rusești probabil aflate la baza aerodromului Belbek din Crimeea ocupată care au fost atacate pe 31 ianuarie se numără avioane rusești inamice Su-27, MiG-29 și Su-30. Ignat a precizat că, posibil, printre acestea se numără și avioane MiG-31BM, care transportă rachete precum R-37.

El a adăugat că aerodromul este utilizat în mod constant de ruși ca una dintre principalele baze din Crimeea de la începutul invaziei la scară largă și este una dintre cele cinci baze de acest tip.

Ihnat a precizat că este prea devreme pentru a putea discuta despre rezultatele atacului până nu se confirmă pierderile înregistrate de Rusia. Dar distrugerea infrastructurii de pe acest aeroport reduce capacitățile Rusiei în mare de a lovi Ucraina, a spus el.

Ucraina poate acum să lovească în mod regulat și sistematic pentru a deteriora capacitățile de luptă ale Rusiei, deoarece dispune de anumite mijloace, a spus Ignat. Dar, sunt necesare mai multe arme și avioane de atac de la parteneri occidental pentru a crește aceste nivelul acestor capacități militare, a adăugat el.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) amintește că, recent, forțele ucrainene au vizat în mod repetat aerodromul Saky, situat la nord de Sevastopol, ca parte a unei campanii de atacuri desfășurate, la începutul lunii ianuarie 2024, pe mai multe zile împotriva unor obiective rusești din Crimeea ocupată. De asemenea, se pare că un post de comandă a fost avariat în timpul atacului de la Saky.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel