O filială a partidului lui Erdogan ar putea intra în Bundestag, susține opoziția germană

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul manifestației de amploare pro-palestiniene de la Istanbul. Foto: Președinția Turciei
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul manifestației de amploare pro-palestiniene de la Istanbul. Foto: Președinția Turciei

Opoziția conservatoare germană se teme că un partid de orientare islamică ar putea apărea în Republica Federală în viitorul apropiat. Având în vedere comunitatea mare de imigranți din Turcia, ar putea fi o ramură a Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP) al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit ziarului Bild, experții admit că o astfel de grupare ar avea potențial electoral, de vreme ce aproximativ 5,5 milioane de musulmani trăiesc în Germania, o țară cu o populație de 83 de milioane.

Deși nu toți au cetățenie germană și, prin urmare, nu toți au dreptul de a vota, opoziția Uniunea Creștin-Democrată (CDU) avertizează că acest lucru s-ar putea schimba rapid dacă guvernul de coaliție al cancelarului social-democrat (SPD) Olaf Scholz ar trece propunerea de modificare a legii care ar scurta timpul pentru acordarea cetăţeniei germane migranţilor.

Deocamdată, acest lucru este posibil, cel mai devreme, după șase ani de rezidență în Germania, dar în viitor, această perioadă ar putea scădea la cinci ani a, iar în anumite cazuri chiar și la trei ani. Doar anul trecut, Germania a acordat cetățenia aproape 169.000 de persoane.

Expertul în afaceri interne al grupului parlamentar CDU și al Uniunii Creștin Sociale Bavareze (CSU) Alexander Throm avertizează asupra consecințelor politice. O abordare mai generoase a subiectului acordării cetățeniei, „Va schimba nu doar demografia noastră, ci și structura noastră electorală”, spune acesta.

Coaliția a estimat că peste 2,5 milioane de oameni ar putea obține cetățenia după reformă.

Throm acuză partidele guvernamentale că încearcă să câștige noi alegători în acest fel. „Dacă speră în asta, vor fi totuși surprinși”, a subliniat el, adăugând că scena politică va trebui probabil să se pregătească pentru prezența filialei AKP a lui Erdogan în Bundestag.

Două milioane și jumătate de voturi sunt suficiente

Un expert german în probleme islamice, Eren Güvercin, a recunoscut că au existat deja încercări de a stabili în trecut un fel de filială a AKP în Germania. „Dar până acum a eșuat de fiecare dată pentru că mulți oameni de origine turcă nu aveau drept de vot”, a spus el.

Potrivit lui Hermann Binkert de la institutul sociologic INSA, potențialul apariției unui partid musulman în Germania există. „Cu două milioane și jumătate de voturi, este posibil să se depășească pragul de cinci procente la alegerile pentru Bundestag”, a spus el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel