Baza unei unități paramilitare a armatei irakiene a fost bombardată (Foto/Video): Statele Unite precizează că nu sunt implicate

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Au fost publicate imagini care arată amploarea pagubelor produse la baza Kalsu din estul Irakului, după exploziile de noaptea trecută, provocate de ceea ce se presupune că au fost mai multe atacuri cu rachete. Sursa foto: Twitter/OSINTdefend.
Au fost publicate imagini care arată amploarea pagubelor produse la baza Kalsu din estul Irakului, după exploziile de noaptea trecută, provocate de ceea ce se presupune că au fost mai multe atacuri cu rachete. Sursa foto: Twitter/OSINTdefend.

O explozie a lovit o bază militară irakiană care găzduia forțe paramilitare pro-iraniene, potrivit unor surse din domeniul securității. Explozia de vineri seară a avut loc la baza Calso, unde este staționat fostul grup paramilitar pro-iranian Hashed al-Shaabi - integrat acum în armata regulată - au declarat pentru Agenția France-Presse o sursă din cadrul Ministerului de Interne și un oficial militar. Autoritățile raportează victime, unele dintre ele făcând referire la un atac aerian asupra fostei unități anti-Isis, cunoscută sub numele de Hashed al-Shaabi, care acum face parte din armata irakiană regulată.

Într-un comunicat, Hashed al-Shaabi a declarat că atacul a provocat "pierderi materiale" și victime, fără a preciza numărul răniților. Organizația a precizat că o " deflagrație" a lovit sediul său.

" Deflagrația a afectat echipamente, arme și vehicule", a declarat sursa din cadrul ministerului irakian.

Sursele de securitate nu au dorit să precizeze cine a fost responsabil pentru atac și nici nu au spus dacă a fost vorba de un atac cu dronă. Nu a existat nicio revendicare imediată cu privire la responsabilitatea atacului.

Pe rețelele de socializare, Armata SUA a declarat că forțele sale nu s-au aflat în spatele atacului raportat. "Statele Unite nu au efectuat astăzi atacuri aeriene în Irak", a postat Comandamentul Central al SUA (Centcom) pe Twitter/X, adăugând că rapoartele potrivit cărora forțele americane ar fi efectuat un atac sunt "neadevărate".

Hashed al-Shaabi, o alianță de grupări armate în principal șiite formată pentru a lupta împotriva Statului Islamic, face parte în prezent din forțele de securitate irakiene. De asemenea, este cunoscută sub diverse denumiri: Forțele de mobilizare populară, Comitetul de mobilizare a poporului sau Unitățile de mobilizare populară.

Atacul asupra paramilitarilor pro-iranieni are loc pe fondul tensiunilor regionale legate de războiul dintre Israel și Hamas, militanții palestinieni susținuți de Teheran.

Vineri, lovituri puse pe seama Israelului au vizat o bază militară de lângă Isfahan, în Iran, aparent ca represalii la o tentativă iraniană eșuată în mare parte de a bombarda Israelul cu drone și rachete.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel