UE are în vedere și Chișinăul: Experți militari din UE, vizită de lucru la Ministerul Apărării din Republica Moldova

Experții militari UE, care au fost însoţiţi de E.S. Janis Mazeiks, șeful delegației UE la Chişinău, au avut o întrevedere oficială cu ministrul apărării Anatolie Nosatîi.

O echipă de experţi UE (EPF - Facilitatea Europeană pentru Pace) a efectuat, astăzi, 18 ianuarie, o vizită de lucru la Ministerul Apărării din Republica Moldova.

Agenda discuţiilor a cuprins subiecte cu privire la cooperarea dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană pe segment militar, modernizarea Armatei Naţionale, precum şi perspectivele intensificării parteneriatului bilateral.

În acest context, ministrul Nosatîi a mulţumit reprezentanţilor europeni pentru asistenţa oferită, de-a lungul anilor, la transformarea instituţiei de apărare.

Ministrul Nosatîi a declarat că doreşte gestionarea în mod transparent a proiectelor direcţionate spre dotarea Armatei Naţionale cu tehnică şi echipamente moderne, în conformitate cu standardele occidentale, precum şi reconversia celei vechi şi uzate. Oficialul a specificat că aceste acţiuni de modernizare vor contribui la creşterea interoperabilităţii militarilor moldoveni cu colegii lor din alte state, în cadrul misiunilor internaţionale de menţinere a păcii la care participă.

Totodată, delegaţia UE a avut şedinţe de lucru cu şefi ai subdiviziunilor structurale din cadrul Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major al Armatei Naţionale pentru detalierea priorităţilor de asistenţă externă oferită în anul 2023 de Uniunea Europeană în contextul dezvoltării capacităţilor Armatei Naţionale. Ulterior, experţii au efectuat o vizită de familiarizare în unitatea militară dislocată la Băcioi.

De menţionat că delegaţia UE se află în Republica Moldova în perioada 16-19 ianuarie. Agenda vizitei cuprinde întrevederi oficiale cu reprezentanţii instituţiilor de stat şi a ambasadelor statelor UE/NATO la Chişinău, se arată în comunicatul Ministerului Apărării.

Reamintim că, Armata Națională a Republicii Moldova a primit pe 10 ianuarie un prim lot de 3 transportoare blindate de tip Piranha III. Tehnica militară a fost livrată de Germania.

Piranha III, transferate Armatei Republicii Moldova

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel