”Nu suntem dușmani, suntem vecini”. Erdogan se întâlnește astăzi cu prim-ministrul grec pentru a asigura pacea ”pe ambele maluri ale Mării Egee”

Sursă foto: Hellenic Navy Facebook
Sursă foto: Hellenic Navy Facebook

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan îl va primi luni la Ankara pe prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, iar cei doi lideri au spus că se așteaptă de la întâlnire negocieri privind continuarea îmbunătățirii relațiilor dintre țările lor, vecini și membrii NATO.

După decenii de tensiuni între Atena și Ankara, marcate de scurte perioade pozitive, această vizită, care va urma vizitei lui Erdogan în Grecia în decembrie, face parte dintr-o fază de „rezolvare a problemelor”, a declarat Erdogan pentru ziarul grec Kathimerini.

„De noi depinde să liniștim relațiile dintre cele două țări (...) pentru a garanta că pacea și liniștea să domnească pentru totdeauna pe ambele maluri ale Mării Egee”, a adăugat el, spunând că ar dori „să ridice nivelul relații bilaterale la un nivel fără precedent”.

„Nu suntem dușmani, suntem vecini”, a spus Mitsotakis într-un interviu publicat duminică în ziarul turc Milliyet, adăugând că dorește „să înainteze într-un mod constructiv”. „Nu este o cale ușoară”, a recunoscut el, adăugând că consideră că este necesar să facem acest efort pentru a face față împreună „provocărilor comune”, precum fluxurile de migrație în Marea Egee.

În decembrie, cei doi lideri, rivali în Estul Mediteranei și în același timp cu poziții diferite în problema Ciprului, au semnat o declarație privind „relațiile de bună vecinătate”.

Dar, în ciuda acestei faze de calm, care a urmat unui cutremur catastrofal la începutul anului 2023 în sud-estul Turciei, care a ucis peste 50.000 de oameni, recenta redeschidere pentru credincioșii musulmani a Chora, o fostă biserică ortodoxă și una dintre cele mai faimoase clădiri bizantine din Istanbul, a tulburat relațiile cu autoritățile de la Atena.

Aceasta este a doua astfel de convertire majoră a unei foste biserici. Președintele Erdogan, un lider al unui partid cu accente islamiste, a transformat, de asemenea, faimoasa Hagia Sofia din Istanbul dintr-un muzeu într-o moschee în 2020.

Săptămâna trecută, Mitotakis și-a exprimat „nemulțumirea puternică” pentru că consideră că „nu lipsesc moscheile” în oraș și că „nu aceasta este modalitatea de tratare a patrimoniului cultural”.

Premierul grec a declarat sâmbătă că îi va cere președintelui Erdogan „să anuleze decizia” de a transforma din nou Biserica Ortodoxă Chora, sau Biserica Mântuitorului Hristos din Câmp, într-o moschee.

„Vizita mea va fi o oportunitate de a evalua progresele pe care le-am făcut în ultimele luni”, a declarat duminică liderul grec.

În ciuda dezacordurilor reciproce, cele două țări intenționează să continue promovarea comerțului pentru a-l crește de la actualele aproape șase miliarde de dolari la zece miliarde.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel