”Nu-mi pasă de Putin sau de Rusia”. Orban joacă cartea realismului și susține că nu e pro-rus

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Premierul ungar Viktor Orban, aranjând cu grijă steagul rus, alături de președintele rus Vladimir Putin, în 2015, în timpul unei vizite a președintelui rus la Budapesta. Foto: Viktor Orban @OfficialFacebook
Premierul ungar Viktor Orban, aranjând cu grijă steagul rus, alături de președintele rus Vladimir Putin, în 2015, în timpul unei vizite a președintelui rus la Budapesta. Foto: Viktor Orban @OfficialFacebook

Premierul ungar Viktor Orbán vine cu o interpretare demnă de propaganda sovietică din perioada stalinistă, atunci când se referă la situația delicată în care se află președintele rus Vladimir Putin, acuzat de Curtea Penală Internațională de crime de război.

Orbán nu se consideră pro-rus și aduce ca argument poziția sa din 1989, când a cerut deschis retragerea trupelor sovietice din Ungaria. „Dacă spui că ungurii sunt prietenoși cu rușii, asta contrazice experiența noastră istorică. Lupt pentru Ungaria, nu-mi pasă de Putin sau de Rusia”, a spus el.

Întrebat de Bild dacă Ungaria l-ar fi arestat pe Putin pe baza unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională dacă ar vizita Ungaria, Orbán a spus că Putin nu plănuia să viziteze țara, deci era doar o întrebare ipotetică.

În plus, premierul ungar reinterpretează după bunul plac normele de drept internațional. „Pentru mine nu este (criminal de război) pentru că suntem în război. Nu putem vorbi despre crime de război decât după război”, a spus el. Practic, premierul Orban vrea să sugereze că orice criminal trebuie lăsat să-și termine treaba, urmând ca ulterior să-i analizăm faptele.

Şeful guvernului ungar a subliniat din nou că sunt necesare negocieri de pace şi încetarea focului. „Trebuie să convingem părțile implicate în conflict să se așeze la masa negocierilor. Nu ar fi o idee bună să le spuneți, veniți și acționați și apoi vă vom aresta”, a adăugat el.

Ca să mai slăbească din unitatea europeană Orbán are grijă să ne aducă aminte că timpul lucrează în favoarea Rusiei. El și-a exprimat convingerea că Ucraina nu poate câștiga războiul și că Putin va rămâne la putere în 2024.

 

Orban vede partea plină a paharului: Nu e grav că a avut loc o rebeliune, ci că aceasta a fost rezolvată în 24 de ore

 

Orbán nu acordă prea multă importanță evenimentelor de sâmbătă, inclusiv marșul ”wagnerienilor” către Moscova. „Faptul că (rebeliunea Wagner) s-a întâmplat nu este deloc un indiciu al slăbirii poziției lui Putin. Mai degrabă puterea poziției sale a fost demonstrată prin faptul că conflictul a fost rezolvat în 24 de ore”, a spus el.

„Putin este președintele Rusiei și dacă cineva crede că poate eșua sau îl poate înlocui, nu înțelege poporul rus și structura rusă de putere, care este foarte stabilă. Se bazează pe armată, serviciul secret și poliție. Este o altă țară decât, de exemplu, Germania sau Ungaria”, a adăugat Orban.

Aici, fără să vrea, Orban arată cu degetul exact spre zonele de unde ar putea să vină o schimbare de putere - mai exact structurile de forță ale statului. O revoltă populară este exclusă într-un stat hiper-controlat precum Rusia, așa cum opinează majoritatea analiștilor.

 

 

”Ucraina nu este suverană pentru că nu are bani și arme”

 

Potrivit lui Orbán, Ucraina nu procedează suveran, pentru că totul este decis de Statele Unite.

„Ucraina nu este o țară suverană. Nu au bani. Nu au arme. Ei pot merge la război doar pentru că Occidentul îi sprijină. Dacă americanii decid că vor pace, atunci va fi pace”, a spus el. „Ucraina va rămâne fără soldați mai repede decât Rusia și asta va decide lucrurile”, a adăugat el.

Orbán nu crede că Rusia va continua războiul împotriva Europei, dacă va câștiga în Ucraina. „Nu sunt suficient de puternici pentru asta. Acest război a arătat clar că NATO este mult mai puternică decât Rusia. De ce ar vrea cineva care este mai slab decât NATO să atace NATO?”, a întrebat retoric prim-ministrul Ungariei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel