Noul Ambasador al Japoniei, în vizită la Parlament. Japonia reiterează susținerea pentru aderarea României la OECD

Darius Muresan |
Data publicării:
Takashi Katae, ambasadorul Japoniei în România. Photo source: Ambasada Japoniei
Takashi Katae, ambasadorul Japoniei în România. Photo source: Ambasada Japoniei

Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, senatorul Titus Corlățean, l-a primit joi, 25 aprilie 2024, pe ambasadorul Japoniei la București, Takashi Katae, în vizită de prezentare, cu prilejul începerii mandatului.

În cadrul întrevederii, a fost abordat stadiul actual al relațiilor bilaterale româno-nipone, consolidate pe parcursul a peste 100 de ani de relații diplomatice și fundamentate pe comunitatea de valori occidentale împărtășite de cele două țări. 

Președintele Comisiei pentru politică externă, Titus Corlățean și ambasadorul Japoniei la București, Takashi Katae, au salutat ridicarea nivelului relațiilor dintre România și Japonia la cel mai înalt nivel, cel de Parteneriat Strategic, prin semnarea la data de 7 martie 2023 a Declarației Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia. Acesta a fost inițiat prin semnarea, în 2013, la Tokyo, a Declarației comune privind Parteneriatul reînnoit dintre România și Japonia,  de către senatorul Titus Corlățean, în calitate de ministru al afacerilor externe și omologul său japonez, Fumio Kishida, actual Prim-ministru.

Cei doi oficiali au agreat continuarea dialogului politic bilateral și urmărirea realizării proiectelor de cooperare sectoriale. Totodată, au confirmat disponibilitatea și interesul ambelor părți pentru consolidarea tuturor pilonilor Parteneriatului Strategic și pentru valorificarea întregului potențial de cooperare. În context, președintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlățean, a subliniat rolul diplomației parlamentare în promovarea agendei bilaterale și a exprimat disponibilitatea realizării, în cursul acestui an, a unei întâlniri la nivelul comisiilor de politică externă din legislativele celor două țări.

De asemenea, în cadrul întrevederii a fost abordată și tema extinderii investițiilor directe japoneze în România, fiind agreată necesitatea intensificării cooperării și în proiecte cu relevanță regională.

 

Japonia reiterează susținerea pentru aderarea României la OECD

 

Președintele Comisiei pentru politică externă, Titus Corlățean, a evidențiat rolul Japoniei în implementarea unor proiecte majore în domeniul conectivității în România, precum Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila și construirea Magistralei 6 de metrou, precum și în cooperarea în domeniul energiei nucleare pașnice. Cu acest prilej, președintele Comisiei pentru politică externă a exprimat înalta apreciere pentru implicarea și sprijinul statului japonez pentru atingerea importantului obiectiv de aderare a României la OECD.

În cadrul întrevederii, au fost abordate dosare internaționale de interes comun, cu accent pe provocările de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre. Au reiterat condamnarea agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, agreând necesitatea continuării și consolidării eforturilor de sprijinire a Ucrainei, precum și necesitatea identificării și dezvoltării unor proiecte comune în procesul de reconstrucție a acesteia.

Senatorul Titus Corlățean i-a urat ambasadorului Japoniei la București, Takashi Katae, mult succes în exercitarea mandatului său în România şi l-a asigurat de sprijinul deplin al autorităților române, în desfăşurarea activităţii sale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel