Norvegia ar urma să furnizare Ucrainei sisteme de rachete sol-aer Mistral

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit unei declarații publicate de Ministerul norvegian al Apărării, la 20 aprilie 2022, Norvegia furnizează Ucrainei sisteme de rachete de apărare aeriană Mistral. Mistral este un sistem de rachete sol-aer cu rază scurtă de acţiune pe care Marina Norvegiană îl foloseşte în prezent.

Guvernul norvegian a furnizat anterior Ucrainei 4.000 de lansatoare de grenade antitanc M72, precum și căști și veste antiglonţ.

Potrivit publicaţiei ArmyRecogniton, Norvegia va dona acum aproximativ 100 de rachete de so-aer Mistral și o serie de lansatoare. Sistemul de apărare antiaeriană Mistral este utilizat pe dragoarele de mine și corvetele Forţelor Navale Norvegiene. 

Mistral este un sistem de tip MANPADS (Man-portable air-defense systems) proiectat și produs de compania de apărare MBDA. Întregul sistem de arme de apărare antiaeriană constă dintr-un lansator ușor și portabil și una sau două rachete.

Astăzi, 20 aprilie, Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a transmis pe canalul său Telegram că Norvegia va trimite aproximativ 100 de sisteme portabile de rachete antiaeriene Mistral în Ucraina.

„Vești bune de dimineață. Norvegia a decis să transfere aproximativ 100 de sisteme de rachete antiaeriene Mistral în Ucraina, conform Ministerului Apărării din această ţară. De asemenea, sunt avioane de luptă care vin de la aliați”, a spus Iermak.

Totuși, din mesajul transmis de Andrii Iermak nu este clar dacă este vorba de numărul total de lansatoare sau de numărul total de rachete antiaeriene transferate împreună cu lansatoarele.

Mistral este un sistem portabil de rachete antiaeriene conceput pentru a lovi ținte precum elicoptere și avioane care zboară la altitudini joase. A fost proiectat în Franța, iar în 1987 a fost adoptat de Forțele Terestre ale Franței. În 2000, a fost proiectat un model modernizat – Mistral 2, iar mai târziu Mistral 3.

Rachetele sale ghidate antiaeriene cu rază scurtă de acțiune dispun de un sistem de ghidare cu infraroșu. Unitatea de lansare MISTRAL este operată în mod normal de doi militari. Cu toate acestea, dacă misiunea se desfășoară într-un mediu tactic simplu, aceasta poate fi operată de un singur soldat. 

Racheta Mistral este echipată cu un focos HE (High Explosive) cu o greutate de 3 kg şi poate fi folosită pentru a lovi ţinte aeriene, cum ar fi UAV-uri, avioane și elicoptere. Are o rază de acţiune maximă de 6 km la o altitudine de 3 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel