Norvegia a donat Ucrainei mai multe obuziere M109. Confirmarea oficială a venit după ce obuzierele au ajuns la Kiev

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Norvegia a donat Ucrainei 22 de obuziere autopropulsate M109 de 155 mm pentru a ajuta armata ucraineană să respingă atacurile forţelor ruse de ocupaţie. Donaţia făcut de Norvegia, ca parte a unui pachet de asistenţă militară de securitate, include şi piese de schimb și muniție. Mai mult, Norvegia a instruit mai mulţi soldați ucraineni cu privire la modul în care obuzierele autopropulsate M109 pot fi folosite.

"Forțele armate ucrainene depind de sprijinul occidental și au nevoie de arme și echipamente pentru a rezista atacurilor rusești. Ucraina a cerut în mod special acest tip de armă (n.r. obuziere autopropulsate M109). Evoluția războiului din Ucraina sugerează acum că este necesar să se doneze și artilerie mai grea și sisteme de arme”, a declarat ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram.

Potrivit declarației, piesele de artilerie au fost expediate din Norvegia. Din motive de securitate, guvernul norvegian a așteptat să anunțe public donația după ce obuzierele au ajuns în Ucraina . Donațiile viitoare nu pot fi anunțate, relatează Ukrinform .

Armata norvegiană are un total de 48 de obuziere autopropulsate pe șenile de 155 mm, inclusiv 24 K9 Thunder din Coreea de Sud și 24 M109A3GN, care vor fi retrase în curând din serviciul activ. În decembrie 2019, Norvegia a selectat 24 K9 Thunder, un obuzier autopropulsat de 155 mm fabricat de Coreea de Sud pentru a înlocui actualele obuziere M109A3GNM care datează din anii 1960.

În 2007, 14 dintre modelele M109A3GN au primit upgrade-uri suplimentare și au fost aduse la standardul M109A3GNM.

După cum a raportat Defense Express, citând pagina de Twitter Ukraine Weapons Tracker, convoiul ucrainean cu obuziere autopropulsate M109A3GN de ​​155 mm donate de Norvegia a fost filmat săptămâna trecută în regiunea Kiev.

Ca parte a eforturilor sale de a sprijini forțele armate ucrainene pentru a contracara Rusia, Norvegia a adus contribuții semnificative națiunii devastate de război.  Asistența militară acordată Ucrainei include 4.000 de arme antitanc M72, 1.500 de veste antiglonţ, căști și alte echipamente.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel