Nordul Kosovo e în continuare pe un butoi de pulbere. Protestatarii sârbi se află în stradă, forțele militare KFOR le cer să se disperseze

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Forțele de poliție kosovare, sursă foto: Poliția din Kosovo @official
Forțele de poliție kosovare, sursă foto: Poliția din Kosovo @official

Situația din nordul Kosovo continuă să fie tensionată, după plasarea noilor primari albanezi în unitățile municipale din Zveçan, Zubin Potok și Leposavic.

UPDATE: Aproximativ 25 de soldați NATO de menținere a păcii care apărau trei primării din nordul Kosovo au fost răniți în confruntările cu protestatarii sârbi, în cursul protestelor de luni.

„Mai mulți militari ai contingentului KFOR italian și maghiar au făcut obiectul unor atacuri neprovocate și răni traumatizante suferite cu fracturi și arsuri din cauza exploziei dispozitivelor incendiare”, se arată într-un comunicat.

Știrea inițială:

Câteva sute de sârbi s-au adunat astăzi, 29 mai, în fața clădirilor municipale din nordul Kosovo, cerând retragerea poliției din Kosovo și a primarilor albanezi nou aleși. Ca urmare, a fost observat un număr crescut de trupe KFOR în cele patru municipalități cu majoritate sârbă din nordul Kosovo.

Membrii KFOR din Lituania și Austria au fost văzuți la Zubin Potok. Militari KFOR din SUA și Italia sunt prezenți la Leposavic, în timp ce în Zveçan  se află reprezentanți KFOR din Polonia și Ungaria. Pe lângă KFOR, în apropierea obiectivelor municipale sunt prezenți și membri ai Poliției din Kosovo.

Poliția a fost forțată să folosească gaze lacrimogene în Zveçan pentru a-i opri pe protestatarii care încercau să intre cu forța în facilitatea acestei municipalități.

Ambasadorul SUA în Kosovo, Jeff Hovenier, a declarat că situația din nordul Kosovo rămâne îngrijorătoare.După întâlnirea pe care a avut-o cu președintele Vjosa Osmani, ambasadorul Hovenier le-a spus jurnaliștilor că este important să nu se forțeze intrarea în clădirile municipale din nord.

Hovenier a spus că aceasta este poziția SUA și a celorlalte țări din Grupul celor 5: Regatul Unit, Italia, Franța și Germania.

"În întâlnirea cu primarii am vorbit despre cum își pot îndeplini atribuțiile, să servească toți cetățenii, într-un mod care să arate responsabilitate față de toți cetățenii, iar așa ceva, după părerea noastră, înseamnă acum să nu intrați în clădire prin forță", a spus Hovenier. Întâlnirea a avut loc la Biroul Uniunii Europene din Pristina, unde a fost prezent și șeful acestui birou, Tomas Szunyog.

 

Proteste și acțiuni provocatoare împotriva Poliției din Kosovo

 

Înainte de întâlnirea cu Osmani, Hovenier s-a întâlnit cu primarii din Zubin Potok și Zveçan. Ambasadorul a spus că cei patru primari ai municipiilor cu majoritate sârbă din nord au fost invitați la întâlnire, dar doar doi au fost prezenți.

Sârbii locali continuă protestele din nord, în timp ce diferite grupuri fac unele acțiuni provocatoare împotriva Poliției din Kosovo și a militarilor americani din KFOR, dar și împotriva altor vehicule. Aceste grupuri au înscris unele dintre simbolurile lor pe vehiculele KFOR, și au plasat un steag al Serbiei pe un vehicul al Poliției din Kosovo.

Reprezentanții Listei Sârbe au discutat astăzi cu membrii KFOR. Ei s-au întâlnit în apropierea sediului Municipiului Zveçan unde și-au prezentat cererile reprezentanților misiunii NATO. Cererile Listei Sârbe sunt ca primarii nou aleși ai municipalităților din Mitrovica de Nord, Leposavic, Zubin Potok și Zveçan să meargă la casele lor, iar unitățile speciale ale Kosovo să se retragă. "Până la îndeplinirea cererilor noastre, vom rămâne aici", a spus vicepreședintele Listei Sârbe, Igor Simic. "Nu vom pleca de aici până când nu se vor retrage", a adăugat acesta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel