Dronele rusești, luate ca model de ucraineni: UAV cu motor electric care lovește la peste 100 de kilometri

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă ucraineană / fotografie ilustrativă t.me/V_Zelenskiy_official
Dronă ucraineană / fotografie ilustrativă t.me/V_Zelenskiy_official

Președintele ucrainean încearcă să impulsioneze efortul de război și a mers în vizită la una din fabricile care produce drone.

Dronele au devenit unul dintre tipurile cheie de arme folosite în războiul din Ucraina.

Un astfel de model, dezvoltat de o companie ucraineană, a fost văzut de Volodimir Zelenski. Drona va putea lovi ținte în spatele inamicului la o distanță de peste 100 de kilometri și va transporta un focos de 3 kilograme, relatează publicația ucraineană Militarîi.

Numele dronei este ținut secret, însă, potrivit publicației, ar putea fi un analog al atacului rusesc Lancet, care este capabil să lovească ținte la distanță mare de front.

Militarii scrie că drona are un motor electric și este lansată dintr-o catapultă. Fuzelajul în formă de X oferă o manevrabilitate ridicată și capacitatea de a lovi atât ținte statice, cât și ținte în mișcare de-a lungul diferitelor traiectorii.

Drona poate transporta un focos cu fragmentație, termobaric sau perforant, acesta din urmă putând străpunge până la 40 mm de blindaj.

Viteza maximă a UAV-ului este de 180 km/h, deci principalele sale ținte pot fi aeronave care se deplasează cu o viteză mai mică de 130 km/h – de exemplu, dronele rusești Orlan-10, Zala și Lancet. Teoretic, drona poate lovi și elicopterele care planează sau vin din direcția opusă.

O altă inovație importantă pentru sistemul de lovire a fost integrarea sistemului „machine vision”, care asigură achiziția țintei și țintirea automată. În prezent, drona se află în stadiul de probă, dar este utilizată constant în zona de luptă, unde drona distruge deja cu succes echipamentele inamice, relatează publicația.

 

Drone RAM X - „Lancete” ucrainene. Noile drone ucrainene distrug apărarea aeriană a Rusiei

 

Cei de la  Forbes scriu și ei  despre noile echipamente aeriene fără pilot dezvoltate de Ucraina și arată că noile arme au fost denumite „Lancete ucrainene” pentru că seamănă cu UAV-urile rusești.

Noua dronă RAM X a fost menționată pentru prima dată într-o postare Telegram pe canalul oficial al grupului operațional-strategic Hortiția, care luptă pe frontul de est al Ucrainei.

”Muniția RAM X a fost trasă asupra țintei detectate. Ca urmare a pagubelor provocate de lovitură, ținta a fost grav avariată”, se spune în postare.

Mai multe lovituri folosind același tip de UAV au apărut într-un nou videoclip al SBU, care a arătat distrugerea diferitelor sisteme rusești foarte greu de înlocuit în timp de război: două lansatoare Buk, radar Buk, două sisteme Tor, Strela-10 , "Tunguska". Interesant este că ”Tunguska” este un sistem de apărare aeriană, conceput tocmai pentru a doborî drone. Sistemul dispune de două tunuri de 30 mm, patru rachete sol-aer și propriul radar.

RAM X este o versiune modernizată a muniției RAM II produsă de compania ucraineană CDET. Compania produce vehiculul aerian fără pilot de recunoaștere Leleka-100 de mare succes.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel