Noi ciocniri la granița dintre Azerbaidjan și Armenia, după ce azerii au deschis focul. Cel puțin 5 persoane au fost ucise

Darius Muresan |
Data publicării:
Sursă foto: MoD of The Republic of Armenia Facebook
Sursă foto: MoD of The Republic of Armenia Facebook

După ce au purtat două războaie pentru controlul enclavei Karabakh, soldate cu mii de morți, Armenia și Azerbaidjan continuă să înregistreze periodic ciocniri între forțele de securitate masate la frontiera comună.

Astfel, un nou schimb de focuri de-a lungul graniței dintre Armenia și Azerbaidjan în regiunea disputată Nagorno-Karabah a făcut cel puțin cinci morți duminică, după cum au declarat oficialitățile armene.

„Un grup de sabotaj al forțelor armate azere a deschis focul asupra mașinii Departamentului de pașapoarte și vize al poliției... trei ofițeri de poliție au fost uciși”, au declarat duminică seara autoritățile separatiste pro-armene.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a negat acuzațiile, precizând că militarii azeri încercau să oprească vehiculele care transportau arme atunci când s-a deschis focul asupra lor. “Ca urmare a schimbului de focuri, sunt morți și răniți de ambele părți”. Ulterior, ministerul a precizat că doi dintre militarii săi „au devenit martiri”.

De partea cealaltă, Ministerul de Externe al Armeniei a declarat că versiunea Azerbaidjanului este „absurdă” și că incidentul a fost rezultatul unei „provocări planificate din timp și instrumentată de persoane din conducerea azeră”.

De la războiul din 2020, care a făcut peste 6.500 de morți și a forțat Armenia să cedeze teritoriile pe care le controlase de zeci de ani, între cele două țări a existat un armistițiu fragil.

Partea din Karabakh care rămâne încă sub controlul separatist armean este păzită de forțe ruse de menținere a păcii.

De la mijlocul lunii decembrie, un grup de activiști ecologiști azeri a blocat coridorul Lachin, singurul drum care leagă Karabakh de Armenia, pentru a protesta împotriva a ceea ce ei consideră că este minerit ilegal. Armenia a acuzat Azerbaidjanul că s-a folosit de activiști pentru a crea o blocada acolo.

În urma ciocnirilor de ieri, Armenia susține că „trimiterea unei echipe internaționale de investigare a faptelor pe coridorul Lachin și în Nagorno-Karabah devine o necesitate vitală”.

La rândul său, Ministerul Apărării din Azerbaidjan consideră că „incidentul arată încă o dată că Azerbaidjanul trebuie să creeze un punct de control adecvat pe drumul Lachin - Khankendi”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel