Noi bombardamente israeliene în Fâșia Gaza

Eduard Pascu |
Data publicării:

Aviaţia israeliană a anunţat joi dimineaţă noi bombardamente asupra poziţiilor Hamas în Fâşia Gaza, ca represalii la lansarea de baloane incendiare din enclava palestiniană spre Israel, un scenariu ce ridică temeri cu privire la o nouă escaladare militară, relatează France Presse.

În ultima săptămână, armata israeliană a revendicat o serie de lovituri aeriene nocturne împotriva poziţiilor Hamas, gruparea islamistă armată la putere în Fâşia Gaza, ca răspuns la lansarea de baloane dintre care unele au provocat incendii pe terenuri agricole în sudul Israelului dar nu au făcut victime.

Ca răspuns la lansarea de proiectile, Israelul a închis de asemenea începând de marţi punctul de trecere de la Kerem Shalom pe unde intră mărfurile în Gaza, o fâşie de pământ cu două milioane de locuitori dintre care mai mult de jumătate trăiesc sub pragul sărăciei potrivit Băncii Mondiale.

Miercuri seară, Israelul, care menţine o blocadă asupra Gazei de mai bine de un deceniu, a anunţat reducerea "imediată" a zonei de pescuit din Marea Mediterană pentru locuitorii Gazei, de la cincisprezece la opt mile marine, înainte de a anunţa noi lovituri joi dimineaţă devreme. "Avioanele de luptă şi tancurile au lovit o serie de ţinte militare ale Hamas în Fâşia Gaza", a declarat armata israeliană într-un scurt comunicat. "Printre ţintele lovite se numără un sit militar folosit pentru forţele navale ale Hamas, infrastructură subterană şi posturi de observaţie", a adăugat armata, care a declarat că a acţionat ca "răspuns" la continuarea lansării baloanelor incendiare.

În Fâşia Gaza, o sursă de securitate palestiniană a confirmat loviturile israeliene care au "avariat" mai multe "situri" ale Hamas şi "reşedinţe", dar "fără a face răniţi".

Hamas şi Israelul au purtat trei războaie (2008, 2012, 2014) după ce mişcarea islamistă a luat controlul asupra Fâşiei Gaza în 2007, transmite Agerpres.

În ciuda unui armistiţiu anul trecut, favorizat de ONU, Egipt şi Qatar, cele două părţi se confruntă sporadic cu tiruri de rachete, obuze de mortieră sau baloane incendiare lansate din Gaza, precum şi lovituri de represalii ale armatei israeliene. Potrivit analiştilor, tirurile din Gaza au ca scop adesea să facă presiune asupra Israelului pentru a da undă verde intrării ajutorului financiar din Qatar în enclavă, aşa cum prevede acordul de armistiţiu.

Citește și: Avioane israeliene au bombardat obiective Hamas din Fâșia Gaza

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel