Prioritățile noului Guvern Netanyahu: Anularea amenințării nucleare a Iranului și menținerea ”superiorității militare în regiune”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Netanyahu și ministrul apărării Yoav Galent
Netanyahu și ministrul apărării Yoav Galent

Benjamin Netanyahu a depus joi după-amiază jurământul ca prim-ministru al Israelului după ce guvernul său, cel mai de dreapta din istoria ţării, a fost votat de Parlament, relatează Agerpres, care citează AFP şi DPA. 

Netanyahu va avea nevoie de toată experiența sa de prim-ministru, fiind șeful unuia dintre cele mai de dreapta guverne din istoria țării, scrie și Reuters.

Netanyahu a depus jurământul la câteva minute după votul Knessetului cu 63 de voturi din 120, în favoarea noului său guvern, format din Likud (dreapta), două formaţiuni ultraortodoxe şi trei de extremă dreapta.

Potrivit CNN, membrii partidului Likud al lui Netanyahu vor ocupa o serie dintre cele mai importante funcții în Guvernul ”Netanyahu 6”, inclusiv portofoliile afacerilor externe, apărării și al justiției.

Politicianul în vârstă de 73 de ani, care revine la cârma celui de-al şaselea guvern din carieră după o pauză de un an şi jumătate, a mai spus că va face eforturi pentru apropierea de mai multe state arabe.

Foto: Netanyahu, în timpul discursului din Knesset. 

Netanyahu a prezentat, în discursul din Knesset, principalele priorităţi ale guvernului său în următorii patru ani, angajându-se că va face totul "pentru ca Iranul să nu ne distrugă cu bomba nucleară".

Misiunea guvernului va fi "să asigure superioritatea militară a Israelului în regiune", "extinzând în acelaşi timp cercul păcii" cu ţările arabe, a declarat Netanyahu, care urmează să convoace în cursul serii prima reuniune a cabinetului său.

Opozanţii i-au reproşat că a dat dovadă de slăbiciune şi că a făcut înţelegeri costisitoare pentru a-şi asigura noi parteneri după ce partidele centriste l-au boicotat din cauza problemelor sale legale.

Inculpat pentru corupţie în mai multe dosare, liderul Likud a fost înlăturat de la putere în iunie 2021 de o coaliţie heteroclită.

Coaliţia sa include formaţiunile "Sionismul Religios" al lui Bezalel Smotrich şi "Forţa evreiască" a lui Itamar Ben Gvir, cunoscut pentru afirmaţiile sale antipalestiniene şi poziţiile favorabile anexării unei părţi a Cisiordaniei, şi "Noam" al lui Avi Maoz, care este anti-LGBTQ pe faţă.

În pofida prezenţei acestui partid în guvern, deputaţii l-au ales pe Amir Ohana preşedinte al Parlamentului, o premieră pentru un deputat homosexual declarat în această ţară.

Sute de persoane, dintre care unii arborau drapeluri în culorile curcubeului iar alţii exprimau simpatii palestiniene, au manifestat joi în faţa Parlamentului împotriva noului guvern.

Ambasadoarea Israelului în Franţa demisionează în semn de protest după formarea noului guvern

 

Ambasadoarea Israelului în Franţa, Yael German, şi-a prezentat joi demisia în urma alegerilor legislative de la 1 noiembrie care au adus la putere un nou guvern al lui Benjamin Netanyahu, cel mai de dreapta din istoria Israelului, relatează AFP.

Yael German a postat în jurul prânzului pe Twitter scrisoarea în ebraică trimisă noului şef al guvernului.

"Politica dvs, declaraţiile miniştrilor din guvernul dvs şi intenţiile de legiferare sunt contrare conştiinţei mele, viziunii mele despre lume şi principiilor declaraţiei de independenţă a statului Israel", a subliniat ambasadoarea.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel