Negocieri de pace? Ucraina spune că doar după retragerea ocupantului rus, dar Zelenski și Putin nu vor sta niciodată la aceeași masă

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în vizită în orașul Herson, eliberat de sub ocupație rusă. Foto: InUkraine
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în vizită în orașul Herson, eliberat de sub ocupație rusă. Foto: InUkraine

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat pentru Corriere della Sera, citat de Rador, că negocierile cu Rusia sunt posibile doar dacă statul agresor Federaţia Rusă îşi retrage complet trupele de pe teritoriul Ucrainei.

Kuleba a subliniat, însă, că acordurile în acest sens nu vor fi încheiate cu dictatorul rus, Vladimir Putin. "Putin nu este partener (de negocieri - n.r.). A comis prea multe crime foarte grave. Există şi alte căi diplomatice de luptă indirectă. Dar înţelegem că nu vom putea niciodată să-i vedem pe Putin şi Zelenski la aceeaşi masă", a remarcat şeful diplomaţiei ucrainene.

Potrivit acestuia, Ucraina va putea negocia cu Rusia doar după retragerea forţelor de ocupaţie de pe pământul ucrainean, dar negocierile nu vor fi purtate cu Putin.

"Acest obiectiv poate fi atins cu ajutorul războiului şi al diplomaţiei. Generalii noştri fac faţă primului, sarcina lor este să-i împingă pe ruşi să se retragă şi să înţeleagă că este mai bine să discuţi decât să lupţi. Eu mă ocup de diplomaţie şi de dialog, atunci când este posibil", a explicat Kuleba.

Întrebat dacă este posibilă începerea negocierilor înainte de retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina, ministrul Kuleba a declarat că "depinde de circumstanţe". "Nu-i credem pe ruşi pe cuvânt, niciun om raţional îi crede. Înainte de a face compromisuri (cu privire la negocieri, - n.r.), am dori să ne asigurăm că totul este serios, nu o păcăleală.

Am dori să ne asigurăm că ruşii nu se vor întoarce mai târziu pentru a ne ataca din nou. Eu înţeleg aceste întrebări şi logica lor, dar nu pot da răspunsuri fără ambiguitate, pentru că acestea nu există, sunt în joc vieţile a milioane de oameni", a subliniat ministrul de externe al Ucrainei.

 

Ucraina pune condiții pentru negocieri: Retragerea completă a invadatorului rus, schimbarea conducerii politice de la Moscova, recunoașterea crimelor de război și predarea vinovaților

 

DmitroKuleba a mai amintit că, anul trecut, a fost încheiat un "acord al cerealelor" prin medierea secretarului general al ONU, AntónioGuterres, şi a preşedintelui turc, RecepErdogan, iar Rusia nu a respectat condiţiile.

"Au fost două acorduri separate - cu noi şi cu Moscova - nu a fost niciodată o înţelegere directă. Noi avem nevoie de o anumită creativitate pentru a găsi soluţii, pe care le vom căuta prin orice mijloace, dar, deocamdată, nu există condiţiile necesare, pentru că Rusia continuă să ne atace, preferă războiul, nu pacea", a remarcat ministrul.

Amintim că, în 2022, preşedintele Volodimir Zelenski a aprobat decizia Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională al Ucrainei cu privire la imposibilitatea de a purta negocieri cu dictatorul rus, Vladimir Putin.

Potrivit consilierului şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak, Ucraina nu intenţionează să răspundă la insistenţele ruşilor cu privire la negocieri, întrucât acest lucru nu are sens.

Potrivit lui Podoliak, pentru a relua negocierile, Rusia trebuie să plece complet de pe teritoriul Ucrainei, să-şi schimbe conducerea politică, să recunoască toate crimele de război pe care le-a comis în Ucraina şi să-i predea tribunalului pe cei responsabili de declanşarea războiului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel