”Ne uităm la un centru în România”. Olanda: O parte din cele 42 de avioane F-16 nu vor fi transferate în Ucraina. Sunt păstrate pentru instruirea piloților

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Piloți F-16 se pregătesc pentru decolare în timpul unui exercițiu de antrenament. Sursa foto: U.S. Air Force.
Piloți F-16 se pregătesc pentru decolare în timpul unui exercițiu de antrenament. Sursa foto: U.S. Air Force.

Țările de Jos își vor transfera toate avioanele de luptă F-16 Forțelor Armate ale Ucrainei, dar vor păstra câteva pentru antrenarea piloților ucraineni.

Ministrul olandez al apărării a explicat care sunt motivele pentru care o mică parte din aeronavele F-16 nu vor fi transferate în Ucraina.

Oficialul spune că vor fi păstrate câteva F-16 pentru antrenarea piloților ucraineni.

Ministrul Apărării al Țărilor de Jos, Kaisa Ollongren

„Facem tranziția de la F-16 la F-35 mai noi, dar la un moment dat, ca urmare a războiului din Ucraina, am decis că nu vom vinde vechile F-16, ci le vom păstra disponibile și acum le vom transfera Ucrainei pe toate, cu excepția unor avioane ce vor fi folosite pentru a pregăti piloți ucraineni", a explicat ministrul Apărării al Țărilor de Jos, Kaisa Ollongren, într-un interviu pentru EPravda.

Centrele de instruire nu vor fi neapărat în Olanda. ”Apropo, chiar acum ne uităm la un centru de instruire în România. Așa că, acele avioane vor fi folosite acolo unde se desfășoară antrenamentul, proces de care voi veți avea mereu nevoie. Ucraina va antrena noi piloți și va avea nevoie de acest centru de antrenament”, a spus Ollongren.

F-16, Volodimir Zelenski și Mette Frederiksen

„Pe scurt, nu poți antrena un lot de piloți, iar apoi să oprești antrenamentul, ar trebui să fie un proces continuu”, a adăugat ea. Acest lucru a fost recunoscut chiar de președintele Zelenski: „Trebuie să înțelegeți că infrastructura noastră nu este modernă, nu pentru F-16. O vom construi cât mai curând posibil”.

În paralel cu antrenamentul piloților, ministrul a mai menționat că Ucraina trebuie să pregătească infrastructura pentru avioanele de luptă moderne.

O altă problemă ce trebuie rezolvată este disponibilitatea armamentului și a pieselor de schimb pentru avioanele transferate. ”Toată lumea este concentrată pentru a face transferul cât mai rapid, dar trebuie să înțelegem că asta va dura. Antrenamentul piloților nu se poate încheia mai repede de 6-8 luni, care este oricum o perioadă extrem de scurtî”, a mai menționat oficialul.

 

F-16 pentru Ucraina

În weekendul 19-20 august, președintele Ucrainei a vizitat Suedia, Olanda și Danemarca. Amsterdamul și Copenhaga au promis că vor transfera în total 61 de F-16 către Forțele Aeriene ale Ucrainei - Olanda 42, iar Danemarca 19 aeronave.

Potrivit președintelui, cele 19 aeronave pe care Danemarca le va preda Ucrainei vor fi livrate „în mai multe etape” și „nu rapid”. Pentru că depinde nu doar de Danemarca, ci și de Ucraina, care trebuie să pregătească piloții, specialiștii și inginerii necesari.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel