Navele britanice vor fi înarmate cu rachete antinavă NSM, soluție aleasă și de România. Sistemul Harpoon, la capăt de linie

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Fregata britanică HMS Montrose Firing, clasa Type 23, în timpul unei lansării a unei rachete Harpoon. Foto: Ministerul Apărării din Marea Britanie
Fregata britanică HMS Montrose Firing, clasa Type 23, în timpul unei lansării a unei rachete Harpoon. Foto: Ministerul Apărării din Marea Britanie

Fregatele și distrugătoarele Marinei Regale vor primi un impuls semnificativ în ceea ce privește rachetele cu rază lungă de acțiune prin integrarea tehnologiei de ultimă generație. Astfel, Marea Britanie a ales Naval Strike Missile (NSM), soluție la care a recurs și România.

Fregatele și distrugătoarele Marinei britanice vor primi rachete antinavă cu rază lungă de acțiune, potrivit unui nou acord încheiat de ministrul apărării Ben Wallace cu Norvegia, a anunțat Reuters.

Astfel, Marina Regală va primi rachete Naval Strike (NSM), produse de Kongsberg Gruppen ASA.

Noile rachete vor fi folosite pe 11 nave ale Marinei britanice (fregate de Type 23 și distrugătoare Type 45), a anunțat Ministerul Apărării (MOD) într-un comunicat.

Măsurând aproape 4 metri lungime, rachetele pot lovi navele și țintele inamice pe uscat la distanțe de peste 100 de mile marine (115 mile/185 km) la viteze subsonice, a spus Ministerul Apărării.

Marina Regală intenționează să înlocuiască sistemul naval Harpoon, care va fi scos din funcțiune în 2023.

„Avem o istorie lungă de cooperare în domeniul apărării cu Norvegia”, a spus Wallace într-o vizită în țară. „Acest nou acord consolidează parteneriatul nostru cu unul dintre cei mai apropiați aliați ai noștri, întărind în același timp Royal Navy cu o nouă capacitate de lovire”.

Secretarul apărării s-a întâlnit cadre militare la bordul navei amirale a Marinei Regale, HMS Queen Elizabeth , alături de Oslo. Secretarul Apărării, Ben Wallace, a declarat: „Avem o lungă istorie de cooperare în domeniul apărării cu Norvegia. Acest nou acord consolidează parteneriatul nostru cu unul dintre cei mai apropiați aliați ai noștri, întărindu-ne în același timp Royal Navy cu o nouă capacitate de lovitură de la suprafață la suprafață.”

 

NSM, în versiunea bateriilor de coastă, a fost și soluția aleasă de România

 

2. Foto: Nava... (naval-strike-missile-nsm-baterii-de-coasta_61251300.jpg)Foto: Naval Strike Missile (NSM), sursă: US Army

În 2021 Ministerul Apărării Naționale semna, prin Direcția generală pentru armamente, acordul de tip Guvern la Guvern cu Statele Unite ale Americii aferent programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”.

Astfel, România va achiziționa instalații mobile de lansare rachete anti-navă moderne Naval Strike Missile (NSM), așa-zisele baterii de coastă.

Costurile programului în configurația cuprinsă în legea care a fost aprobată de Parlamentul României, sunt estimate la 286 milioane USD, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.

NSM face parte din programul de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML). Potrivit MApN, derularea contractului va avea loc în perioada 2021-2024, iar „Sistemul de instalații mobile de lansare rachete anti-navă” va fi livrat în trimestrul IV al anului 2024.

Foto: Naval Strike Missile (NSM), sursă: Kongsberg

SIML care va fi achiziţionat include patru instalaţii mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicaţii, platforme de transport şi încărcare-descărcare, senzori, suport logistic iniţial, mentenanţă şi echipamente de testare, echipamente criptografice şi cu regim special, asistenţă de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum şi baze de date specifice SIML.

Rachetele anti-navă NSM (Naval Strike Missile) vor fi construite de Raytheon Missiles & Defense, o divizie a Raytheon Technologies, în parteneriat cu compania norvegiană Kongsberg.

CITEȘTE ȘI: Baterii de coastă pentru apărarea României. Kongsberg: Rachetele sistemelor NSM înfrâng orice sistem defensiv al navelor moderne de război

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel