Navă militară din Al Doilea Război Mondial, găsită în largul coastelor daneze

Sebastian Florea / 06 sep 2018 / 17:29

Epava unei nave militare germane din Al Doilea Război Mondial a fost găsită în largul coastelor daneze.

Epava unei nave militare germane din Al Doilea Război Mondial, care s-a scufundat în 1940, a fost descoperită în largul coastelor Danemarcei, au anunţat joi reprezentanţii unui muzeu din această ţară, citaţi de DPA.

Nava M/S Pioneer s-a scufundat pe 2 septembrie 1940, în urma unei explozii puternice când 338 de militari germani au murit atunci, precizează Sea War Museum din Iutland. Nava avea la bord 823 de persoane, femei şi bărbaţi, inclusiv personal de navigaţie, ofiţeri de navă, aviatori, infirmiere şi trupe de infanterie. Nava plecase din Frederikshavn din Danemarca şi se îndrepta spre Frederikstad din Norvegia.

În timpul războiului au apărut informaţii contradictorii în legătură cu cauzele acelei explozii. Potrivit spionajului britanic, o torpilă a fost lansată de la bordul submarinului HMS Sturgeon, însă propaganda de război german a spus că scufundarea navei militare a fost provocată de o mină, de un act de sabotaj sau de explozia unui boiler.

'Procedurile noastre de scanare a navei sprijină rapoartele britanicilor. Pupa lipseşte şi totul pare să indice că nava a fost distrusă de o torpilă', a declarat Gert Normann Andersen, directorul muzeului danez.

După explozie, s-a produs un incendiu. Petrolul din rezervoare a fost împrăştiat la suprafaţa apei, îngreunând eforturile de salvare a supravieţuitorilor. În plus, 93 de persoane nu au mai fost găsite niciodată. Se crede că trupurile unora dintre victime s-au scufundat odată cu epava, considerată din acest punct de vedere 'un cimitir de război'. Alte 245 de victime au fost înmormântate într-un cimitir din Frederikshavn.

Nava M/S Pioneer a fost găsită la o adâncime de 177 de metri în timpul unei misiuni de căutare a epavelor, coordonată de cercetătorii de la Sea War Museum din Iutlanda. Epava a fost localizată în strâmtoarea Skagerrak din extremitatea nordică a Iutlandei, principala peninsulă din Danemarca, în apele internaţionale.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy