Nava de explorare Oruc Reis, aflată în centrul tensiunilor în Meditarena de Est, a revenit în portul Antalya

Eduard Pascu |
Data publicării:

Turcia a anunţat luni revenirea în port a uneia din navele sale de explorare a cărei desfăşurare într-o zonă cu potenţiale zăcăminte importante de hidrocarburi în Mediterana de Est a suscitat tensiuni cu Grecia şi Uniunea Europeană, transmite AFP.

'Nava noastră (de explorare) seismică Oruç Reis şi-a încheiat cercetările începute pe 10 august', a anunţat Ministerul Energiei pe Twitter. Potrivit autorităţilor turce, nava a colectat date de pe o zonă de '10.955 km2' în Mediterana, înainte de a reveni în portul Antalya, în sudul Turciei.

Anunţul intervine înaintea summitului UE de pe 10-11 decembrie, care va aborda chestiunea instituirii de noi sancţiuni împotriva Turciei din cauza activităţilor sale controversate de explorare în Mediterana, transmite Agerpres.

Turcia şi Grecia, state membre NATO, sunt angrenate într-o dispută legată de revendicările concurente privind resursele de hidrocarburi din Mediterana de Est şi de extindere a platourilor lor continentale.

Tensiunile s-au acutizat în august după ce Turcia a trimis nava Orus Reis în ape revendicate şi de Grecia şi Cipru.

Citește și: Navele de luptă ale Greciei au format un 'zid' în Mediterană pentru a împiedica o navă turcă să pătrundă (Foto)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel