NATO va elabora un plan de răspuns pentru viitoarele pandemii. Nicolae Ciucă, video-conferință cu Aliații

Darius Muresan |
Data publicării:
Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, sursă foto: Facebook Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, sursă foto: Facebook Nicolae Ciucă

Ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, a participat prin sistem de video-conferință, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic în formatul miniștrilor apărării, convocată de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, având ca temă principală implicaţiile crizei COVID-19 asupra Alianței, informează MApN.

La reuniune au participat, totodată, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, precum și miniștrii apărării din Finlanda și Suedia.

Pe parcursul sesiunii a fost evaluat sprijinul pe care NATO îl asigură statelor aliate și partenere ca răspuns la criza COVID-19 şi a fost analizată perspectiva asumării unor acțiuni distincte pentru a preveni transformarea crizei sanitare pe care o reprezintă pandemia de coronavirus într-o criză securitară.

Totodată, miniștrii apărării aliați au discutat despre consolidarea măsurilor existente în domeniul rezilienței și a pregătirii civile, utilizarea mecanismelor și capabilităților NATO și au analizat consecințele geo-strategice ale pandemiei.

 

Plan de răspuns la pandemii



În același timp, a fost decisă elaborarea unui plan de răspuns la pandemii, pe baza lecțiilor desprinse și a celor mai bune practici existente la nivelul statelor aliate și al organizațiilor internaționale în contextul actualei crize, în sprijinul întăririi rezilienței la nivel aliat și al pregătirilor pentru un posibil nou val de îmbolnăviri de COVID-19 sau alte pandemii viitoare.

Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat eforturile întreprinse pentru limitarea răspândirii virusului în România prin sprijinul acordat de către MApN autorităților naționale, mai precizează sursa citată.

De asemenea, ministrul român al apărării a evidențiat importanţa menținerii și consolidării posturii de descurajare și apărare aliate și contracararea campaniilor de dezinformare și de propagare a știrilor false legate de pandemia de COVID-19. În încheierea intervenței sale, ministrul Ciucă a reiterat angajamentul României pentru continuarea participării la operațiile, misiunile și activitățile NATO, unde militarii statelor aliate se confruntă nu doar cu amenințări specifice teatrelor de operații, ci și cu cele legate de răspândirea virusului, solicitând, în context, monitorizarea atentă a situației la nivel aliat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel