NATO va elabora un plan de răspuns pentru viitoarele pandemii. Nicolae Ciucă, video-conferință cu Aliații

Darius Muresan / 15 apr 2020 / 20:57
Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, sursă foto: Facebook Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, sursă foto: Facebook Nicolae Ciucă

Ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, a participat prin sistem de video-conferință, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic în formatul miniștrilor apărării, convocată de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, având ca temă principală implicaţiile crizei COVID-19 asupra Alianței, informează MApN.

La reuniune au participat, totodată, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, precum și miniștrii apărării din Finlanda și Suedia.

Pe parcursul sesiunii a fost evaluat sprijinul pe care NATO îl asigură statelor aliate și partenere ca răspuns la criza COVID-19 şi a fost analizată perspectiva asumării unor acțiuni distincte pentru a preveni transformarea crizei sanitare pe care o reprezintă pandemia de coronavirus într-o criză securitară.

Totodată, miniștrii apărării aliați au discutat despre consolidarea măsurilor existente în domeniul rezilienței și a pregătirii civile, utilizarea mecanismelor și capabilităților NATO și au analizat consecințele geo-strategice ale pandemiei.

 

Plan de răspuns la pandemiiÎn același timp, a fost decisă elaborarea unui plan de răspuns la pandemii, pe baza lecțiilor desprinse și a celor mai bune practici existente la nivelul statelor aliate și al organizațiilor internaționale în contextul actualei crize, în sprijinul întăririi rezilienței la nivel aliat și al pregătirilor pentru un posibil nou val de îmbolnăviri de COVID-19 sau alte pandemii viitoare.

Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat eforturile întreprinse pentru limitarea răspândirii virusului în România prin sprijinul acordat de către MApN autorităților naționale, mai precizează sursa citată.

De asemenea, ministrul român al apărării a evidențiat importanţa menținerii și consolidării posturii de descurajare și apărare aliate și contracararea campaniilor de dezinformare și de propagare a știrilor false legate de pandemia de COVID-19. În încheierea intervenței sale, ministrul Ciucă a reiterat angajamentul României pentru continuarea participării la operațiile, misiunile și activitățile NATO, unde militarii statelor aliate se confruntă nu doar cu amenințări specifice teatrelor de operații, ci și cu cele legate de răspândirea virusului, solicitând, în context, monitorizarea atentă a situației la nivel aliat.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy