NATO se angajează în lupta împotriva pandemiei

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Miniştrii afacerilor externe din ţările membre NATO, reuniţi joi în videoconferinţă, prima din istoria sa, au dat asigurări că Alianţa rămâne pe deplin operaţională, astfel încât criza de sănătate provocată de coronavirus să nu conducă la o criză de securitate, transmit EFE şi AFP.

"Prima responsabilitate a NATO este ca această criză de sănătate să nu devină o criză de securitate", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă virtuală la finalul reuniunii, citat de EFE. El a declarat că miniştrii au solicitat Comandantului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul forţelor aeriene ale SUA Tod Daniel Wolters, să coordoneze "sprijinul militar necesar pentru combaterea COVID-19". "Am însărcinat comandamentul militar să identifice capacităţile şi echipamentele excendentare în ţările Alianţei, pentru a ajuta ţările cele mai afectate", a spus Jens Stoltenberg după videoconferinţă. "La jumătatea lunii aprilie a fost convocată o întâlnire a miniştrilor apărării pentru a face bilanţul situaţiei şi a adopta măsuri suplimentare", a adăugat el.

 

Echipamentele NATO transportă materiale sanitareNATO nu are mijloace proprii, dar fiecare dintre aliaţi şi-a mobilizat mijloacele militare în sprijinul luptei împotriva pandemiei. Forţele armate şi serviciile lor de sănătate au înfiinţat spitale de teren şi evacuează pacienţii în alte ţări unde sunt îngrijiţi. De asemenea, sunt angajaţi pentru supravegherea frontierei, scrie AFP. ''NATO contribuie la efortul colectiv. Aliaţii se ajută reciproc - inclusiv prin furnizarea de profesionişti din domeniul sănătăţii, paturi de spital şi echipamente medicale esenţiale, precum şi prin schimbul de bune practici şi idei despre cum să combată această boală ucigaşă. Transportăm materiale medicale esenţiale pe calea aerului din diverse părţi ale lumii, oferim personal medical, materiale şi echipamente esenţiale din surse civile şi militare şi punem cunoştinţele şi resursele noastre medicale, ştiinţifice şi tehnologice în slujba unor răspunsuri inovatoare'', se spune într-o declaraţie adoptată de miniştrii de externe şi publicată pe site-ul NATO, transmite Agerpres.

 

Combaterea dezinformărilorÎn plus, potrivit textului, aliaţii colaborează pentru a asigura accesul publicului la informaţii transparente şi precise în timp util, ceea ce este crucial pentru a depăşi această pandemie şi a combate dezinformarea. De asemenea, întrucât este necesară o abordare coordonată şi cuprinzătoare, NATO lucrează îndeaproape cu alte organizaţii internaţionale, inclusiv Organizaţia Naţiunilor Unite, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Uniunea Europeană. În contextul pandemiei fără precedent care afectează toţi aliaţii şi partenerii, miniştrii de externe din ţările membre NATO au adus un omagiu angajaţilor din domeniul sănătăţii, precum şi tuturor celor care se află pe prima linie în lupta împotriva COVID-19.

 

Prima ședință a NATO cu noul membru Macedonia de NordLa reuniunea de joi au fost luate şi noi decizii pentru consolidarea rolului organizaţiei în îndeplinirea provocărilor actuale şi viitoare de securitate. În declaraţia adoptată, miniştrii de externe dau asigurări că ''NATO rămâne pregătită să îndeplinească sarcinile sale fundamentale, şi anume apărarea colectivă, gestionarea crizelor şi securitatea comună''. ''Capacitatea noastră de a ne derula operaţiunile şi de a asigura descurajarea şi apărarea împotriva tuturor ameninţărilor cu care ne confruntăm nu este afectată'', se spune în document. Miniştrii de externe au salutat Macedonia de Nord ca nou membru al Alianţei Nord-Atlantice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel