NATO se află în "moarte cerebrală". Declaraţia lui Macron, contestată vehement de secretarul general al Alianţei

S.I. Catalin |
Data publicării:
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins joi, la Washington, temerile referitoare la viitorul şi unitatea Alianţei Nord-Atlantice, exprimate în urmă cu o săptămână de către preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează Xinhua.

,,NATO este solidă şi a implementat cea mai mare consolidare a apărării colective de la încheierea Războiului Rece. NATO este mai puternică şi mai agilă decât ceea ce am avut pentru mulţi, mulţi ani'', a afirmat Stoltenberg, după o întrevedere la Casa Albă cu preşedintele SUA, Donald Trump.

Potrivit unui comunicat al NATO, în timpul întâlnirii Jens Stoltenberg e evidenţiat că aliaţii europeni şi Canada îşi sporesc investiţiile în apărare, care s-au suplimentat cu peste 100 de miliarde de dolari în ultimii ani.

De asemenea, Stoltenberg a remarcat rolul important al NATO în combaterea terorismului internaţional, inclusiv prin misiunile de pregătire a forţelor de securitate din Afganistan şi Irak, şi l-a felicitat pe Donald Trump pentru recenta operaţiune americană împotriva liderului grupării Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi.

Într-un interviu publicat la 7 noiembrie de săptămânalul britanic The Economist, cu mai puţin de o lună înaintea Summitului NATO de la Londra, preşedintele Franţei a susţinut că "suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO", explicându-şi opinia prin dezangajarea SUA şi comportamentul Turciei, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Şeful statului francez a pus sub semnul întrebării viitorul articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianţei dacă vreunul dintre ei este atacat. "Ce va însemna articolul 5 mâine? Dacă regimul lui Bashar al-Assad decide să răspundă Turciei, asta înseamnă că noi ne vom implica? Este o întrebare reală", a spus Emmanuel Macron.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel