NATO, mesaj despre retragerea trupelor ruse: Orice măsuri către detensionare luate de Rusia sunt importante

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Anunţul Rusiei privind ordinul ca trupele sale să revină în bazele lor permanente începând de vineri este important, a afirmat un reprezentant al NATO, care a precizat însă că Alianţa Nord-Atlantică va rămâne vigilentă, relatează Reuters şi AFP.

''Orice măsuri către detensionare luate de Rusia ar fi importante şi ar fi trebuit luate de mult timp. NATO rămâne vigilentă şi noi vom continua să îi cerem Rusiei să-şi retragă toate forţele de pe teritoriul ucrainean", a afirmat demnitarul aliat, potrivi Agerpres.

El a calificat drept nejustificată mobilizarea militară rusă în interiorul şi în jurul Ucrainei.

Anterior în cursul zilei de joi, statele membre ale NATO au denunţat 'acţiunile destabilizatoare' ale Rusiei în unele ţări ale Alianţei, dar nu au anunţat măsuri concrete în sprijinul Republicii Cehe, care lansase un apel la o 'acţiune colectivă' cu expulzări de diplomaţi ruşi.

'Aliaţii îşi exprimă profunda preocupare privind acţiunile destabilizatoare ale Rusiei care continuă în întreaga zonă euroatlantică şi în special pe teritoriul Alianţei, precum şi deplina lor solidaritate cu Republica Cehă', a anunţat NATO într-un comunicat publicat după o reuniune cu şeful diplomaţiei cehe.

Rusia a ordonat comandamentului forţelor sale armate ca trupele să revină în bazele lor permanente începând de vineri, după exerciţiile militare aflate în desfăşurare în Crimeea şi Marea Neagră.

''Trupele şi-au demonstrat capacitatea de a asigura o apărare credibilă pentru ţară. De aceea am decis să încheiem activităţile de inspectare în districtele militare de sud şi de vest'', frontaliere cu Ucraina, a declarat ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, citat într-un comunicat. El a subliniat, totuşi, că armata trebuie să fie pregătită pentru a răspunde rapid în cazul unei evoluţii ''nefavorabile'' a situaţiei în apropierea exerciţiilor Defender-Europe, desfăşurate de NATO.

Defender-Europe este un exerciţiu multinaţional anual, sub comandament american, menită să construiască pregătire şi interoperabilitate între armatele SUA şi ale celorlalte state aliate, precum şi ale unor state partenere.

În perioada martie - iunie, peste 28.000 de militari din 26 de ţări vor desfăşura exerciţii în peste 30 de zone de pregătire din 12 state.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel