NATO. Fifor - Noble, întâlnire: Un semnal foarte puternic

Ana Ionescu |
Data publicării:
Ministrul Apărării, Mihai Fifor
Ministrul Apărării, Mihai Fifor

Ministrul Mihai Fifor a avut o întrevedere cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, Andrew Noble, cu care a discutat, în special, pe tema cooperării româno-britanice în domeniul apărării, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Potrivit sursei citate, în întâlnirea de la sediul MApN, ministrul român şi diplomatul britanic au pus accent pe relaţiile în cadrul NATO, precum şi pe teme de actualitate aflate pe agenda europeană. Ministrul Fifor a subliniat excelenta colaborare dintre cele două state în cadrul aliat şi a exprimat mulţumiri pentru contribuţia Forţelor Aeriene Regale Britanice la misiunile de poliţie aeriană desfăşurate pe teritoriul României în perioada mai-august a acestui an.

În privinţa problematicilor europene, agenda de discuţii s-a axat pe aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul apărării, ministrul Fifor reiterând sprijinul ţării noastre pentru menţinerea unui dialog intens şi pentru dezvoltarea relaţiilor cu partenerul britanic, inclusiv din perspectiva securităţii şi apărării. În acest sens, a fost subliniată importanţa semnării, în luna noiembrie, a Memorandumului de Înţelegere dintre cele două state, asupra căruia cei doi miniştri au convenit atât cu ocazia vizitei oficiale a secretarului de stat pentru apărare, Gavin Williamson, la Bucureşti, în luna august, cât şi pe parcursul discuţiilor din timpul Reuniunii miniştrilor apărării din statele NATO, care a avut loc în cursul săptămânii trecute, la Bruxelles.

"Semnarea acestui nou cadru de cooperare dintre România şi Marea Britanie, sub forma unui Memorandum de Înţelegere în domeniul apărării, va reprezenta un semnal foarte puternic al cooperării noastre excelente şi de lungă durată. Totodată, am transmis mesajul că România va acorda, în perioada deţinerii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, o importanţă deosebită relaţiei transatlantice. În acest context, am subliniat rolul esenţial pe care, deopotrivă, SUA şi Marea Britanie îl au în asigurarea securităţii europene", a declarat Mihai Fifor.

Întâlnire la Bucureşti cu şeful Statului Major General al Forţelor Armate Georgiene

Tot luni, ministrul Apărării s-a întâlnit la Bucureşti cu şeful Statului Major General al Forţelor Armate Georgiene, generalul-maior Vladimer Chachibaia, care efectuează o vizită în România, în perioada 8-10 octombrie, la invitaţia şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă. În cadrul întâlnirii dintre ministrul Fifor şi generalul-maior Vladimer Chachibaia, au fost aduse în discuţie teme de interes comun, precum cooperarea bilaterală şi situaţia de securitate de la Marea Neagră.

"La reuniunea ministerială NATO, de săptămâna trecută, am analizat, în cadru aliat, progresele înregistrate de Georgia în implementarea Pachetului substanţial NATO-Georgia (SNGP), evidenţiindu-se nevoia de intensificare a dialogului dintre NATO şi Georgia. Asigurarea securităţii regionale este alt element-cheie al acestei cooperări, situaţia din zona Mării Negre continuând să fie caracterizată de evoluţii complexe şi diversificate. Apreciez angajamentul Georgiei la eforturile Alianţei de asigurare a securităţii în regiune, ambele state având un rol important ca state riverane", a mai declarat ministrul Fifor.

Agenda discuţiilor dintre generalul Nicolae Ciucă şi generalul-maior Vladimer Chachibaia a cuprins subiecte cu privire la identificarea unor noi domenii de cooperare între forţele armate ale celor două ţări, precum şi diversificarea modalităţilor de instruire în comun. Activităţile militare de cooperare româno-georgiene acoperă domenii cum ar fi: pregătirea personalului, medico-militar şi cel al protecţiei informaţiilor militare clasificate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel