NATO. Fifor, întâlniri la Bruxelles. Subiecte importante abordate

Ana Ionescu |
Data publicării:

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a avut, cu prilejul participării la Bruxelles la Reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre NATO, întâlniri bilaterale cu omologii săi din Canada, Italia şi Turcia, cărora le-a adresat invitaţia oficială de a participa la festivităţile organizate la Bucureşti cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, la împlinirea Centenarului Marii Uniri.

Potrivit sursei citate, în cadrul discuţiilor cu ministrul canadian al Apărării, Harjit Singh Sajjan, a fost subliniat progresul semnificativ înregistrat de cooperarea în plan militar atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul NATO, precum şi perspectivele favorabile pentru consolidarea acesteia.

"Ministrul român al Apărării Naţionale a mulţumit în mod special ministrului Sajjan pentru contribuţiile substanţiale aduse de Canada la consolidarea apărării pe flancul estic al Alianţei, în regiunea Mării Negre, în cadrul prezenţei înaintate adaptate a NATO în sud-estul Europei ("tailored Forward Presence"/tFP), pe toate cele trei dimensiuni - aeriană, navală şi terestră, exprimându-şi speranţa că, având în vedere evoluţiile mediului de securitate, nivelul acestor contribuţii va fi menţinut şi pentru perioada următoare", se menţionează în comunicat.

Ministrul Sajjan a subliniat caracterul complex al provocărilor de securitate de la Marea Neagră, evidenţiind intenţia Canadei de a continua prezenţa militară în regiune, ca un mesaj puternic şi concret de solidaritate aliată, precizează MApN.

"În acest context, ministrul Mihai Fifor a evocat excelenta cooperare cu partenerul canadian, evidenţiind importanţa misiunii de Poliţie Aeriană Întărită executată, în prezent, în ţara noastră de Forţele Aeriene Regale Canadiene, alături de Forţele Aeriene Române", se arată în comunicatul citat.

Probleme abordate

Un punct important pe agenda discuţiilor a fost rezervat colaborării în domeniul asistenţei psihologice, ministrul Fifor mulţumind Armatei canadiene pentru sprijinul valoros acordat în elaborarea concepţiei de înfiinţare, la Bucureşti, a unui centru naţional de psihologie operaţională.

Potrivit MApN, Mihai Fifor a solicitat sprijinul Italiei pentru materializarea ofertei ţării noastre de a găzdui o capabilitate de comandă şi control terestră, de nivel corp armată (Corpul Multinaţional Sud-Est - MNC-SE).

Întâlnirea cu ministrul Apărării din Turcia, Hulusi Akar, s-a concentrat, cu precădere, pe subiecte referitoare la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi posibilităţile de dezvoltare a cooperării militare bilaterale.

Mihai Fifor a subliniat necesitatea unei abordări unitare a apărării flancului estic al Alianţei, de la nord la sud, aşa cum a fost convenit la Summitul de la Bruxelles, unde, la solicitarea României, problematica securităţii la Marea Neagră a constituit un subiect distinct pe agenda dezbaterilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel