NATO a marcat, la sediul din Bruxelles, 40 de ani de la fondarea sindicatului polonez Solidaritatea

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a marcat miercuri 40 de ani de la fondarea sindicatului polonez Solidaritatea (Solidarnosc), prin dezvelirea unei copii a faimoasei embleme a acestei mişcări la cartierul general de la Bruxelles al Alianţei Nord-Atlantice, indică un comunicat postat pe site-ul www.nato.int.


La ceremonie au mai participat reprezentantul permanent al Poloniei la NATO, ambasadorul Tomasz Szatkowski, şi alţi membri ai Consiliului Nord-Atlantic.

Cu această ocazie, Geoană a afirmat că sindicatul şi mişcarea independente care au fost fondate la şantierele navale din Gdansk în 1980 au inspirat Polonia şi restul lumii, au unit poporul polonez împotriva regimului comunist şi în cele din urmă au contribuit la căderea acestui regim.

Reprezentantul Alianţei a ţinut să remarce că ideea de solidaritate se află şi la baza NATO: "Solidaritatea aliaţilor este fundamentul articolului 5 (al Tratatului Nord-Atlantic, n.red.). Ea întruchipează spiritul consultării, al cooperării şi al împărţirii poverii care leagă toţi membrii alianţei NATO, alianţa noastră, în cuvinte, dar şi în fapte'. Geoană a adăugat că NATO a susţinut mişcarea Solidaritatea prin angajamentul său de a împiedica o intervenţie sovietică în Polonia.

De asemenea, secretarul general adjunct a spus că dreptul fundamental la libertate şi solidaritate se aplică tuturor naţiunilor şi s-a arătat îngrijorat de violenţa folosită contra protestatarilor paşnici în Belarus.

El a accentuat că oamenii din Belarus au dreptul de liberă exprimare şi dreptul de a-şi decide propriul viitor, fără vreun amestec din străinătate. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel