Nagorno-Karabah, regiunea disputată de Armenia și Azerbaidjan, este din nou în pragul războiului

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Armata Azerbaidjanului a efectuat operațiunea „Răzbunarea”, ca răspuns la un atac al forțelor  armene din Nagorno-Karabah.

Pe 3 august, forțele armene au lansat un atac asupra pozițiilor militarilor azeri, încercând să ocupe unele înălțimi avantajoase, un militar azer fiind ucis, a informat aseară Ministerul Apărării al Azerbaidajanului.

”Membrii formațiunilor armate armene ilegale de pe teritoriul Azerbaidjanului, unde contingentul rus de menținere a păcii este desfășurat temporar, au încălcat grav prevederile Declarației din 10 noiembrie 2020 și au comis un act de terorism și sabotaj împotriva unităților armatei azere, pe 3 august. Ca urmare, un militar azer a murit.

Mai mult, membri ai detașamentelor armate ilegale armene au încercat să ocupe vârful Girkhgiz, situat pe un lanț muntos din zona localităților Kalbajar și Lachin, și să stabilească acolo noi poziții de luptă”, potrivit comunicatului Ministerului azer al Apărării.

Forțele Armate ale Azerbaidjanului au respins atacul și au ocupat unele poziții avantajoase în Munții Karabah.

”Ca urmare a operației de răspuns, „Răzbunarea”, condusă de unitățile armatei azere, vârful Girkhgiz, inclusiv Saribaba și câteva zone înalte avantajoase de-a lungul lanțului Karabakh din Munții Caucazul Mic au fost luate sub control”, se precizează în comunicatul azer.

 

Forțele azere au distrus o unitate militară armeană într-un atac aerian executat cu drone Bayraktar

 

”În timpul operațiunii, mai multe poziții de luptă ale detașamentelor armate ilegale armene au fost distruse, iar un atac aerian a fost lansat asupra unei unități militare din localitatea Yukhari Oratagh din fosta regiune Aghdara. Ca urmare, personalul detașamentelor armene ilegale a fost anihilat, iar mai multe obuziere D-30, vehicule militare și o mare cantitate de muniție au fost distruse”, a informat Ministerul azer al Apărării.

Pe de altă parte, Armenia acuză Azerbaidjanul, că începând cu 1 august desfășoară operațiuni militare agresive, prin care încălcă termenii de încetare a focului.

„Pe 1 și 2 august, precum și astăzi, partea azeră a desfășurat operațiuni militare agresive în zona de responsabilitate a misiunii ruse de menținere a păcii în diferite direcții din Artsakh (Nagorno-Karabah – nota autorului), folosind arme de diferite calibre, lansatoare de grenade și atacând cu vehicule aeriene fără pilot”, a declarat, pe 3 august, apărătorul drepturilor omului din Armenia, Kristine Grigoryan.

Potrivit părții armene, pe 3 august, doi soldați din Nagorno-Karabah au fost uciși și alți aproximativ 20 au fost răniți atunci când forțele azere au încălcat acordul de încetare a focului și au lansat un atac asupra pozițiilor militare din Nagorno-Karabah. Armata azeră a folosit aruncătoare de bombe, lansatoare de grenade și UAV-uri de luptă pentru a ataca o locație de desfășurare permanentă a unei bazei militare din Nagorno-Karabah.

Statele Unite îndeamnă să se ia măsuri imediate pentru a reduce tensiunile și pentru a evita escaladarea în Nagorno-Karabah.

„Statele Unite sunt profund îngrijorate și urmăresc îndeaproape rapoartele privind luptele intense în zona Nagorno-Karabah, inclusiv victime și pierderi de vieți omenești. Solicităm măsuri imediate pentru a reduce tensiunile și pentru a evita escaladarea ulterioară. Creșterea recentă a tensiunilor subliniază necesitatea unei soluții negociate, cuprinzătoare și durabile a tuturor problemelor legate de sau care rezultă din conflictul din Nagorno-Karabakh”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat, din seara de 3 august.

 

Azerbaidjanul se află de mai mult timp într-o stare de tensiune cu Rusia

 

Războiul din 2020 din Nagorno-Karabah, s-a încheiat pe 10 noiembrie, când prim-ministrul Armeniei a semnat un document cu președinții Federației Ruse și ai Azerbaidjanului privind încetarea acestuia în condițiile revenirii unor zone din Nagorno-Karabah sub controlul Baku. Forțele ruse de menținere a păcii au fost desfășurate imediat în regiune.

Ministerul Apărării de la Moscova a acuzat, pe 26 martie, Azerbaidjanul că a intrat în unele zone din enclava Nagorno-Karabah, deținute de armeni, iar pe 27 martie, Rusia a reiterat acuzațiile.

Ministerul azer al Apărării a reacționat și cerut Ministerului rus al Apărări să nu mai folosească expresia ”Nagorno-Karabah” deoarece, oficial, nu există această regiune.

La finalul lunii aprilie, autoritățile de la Baku au închis spațiul aerian pentru avioanele militare rusești. Cu o zi mai înainte, pe 29 aprilie, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și-a anunțat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel