Prezența avioanelor Su-57 îngrijorează aliații în Asia de Sud-Est

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Prezența avioanelor rusești Su-57 în Asia de Sud-Est nu are cum să nu ridice problema securității statelor din regiune.

Potrivit americanilor de la Military Watch, această problemă este ridicată după ce statul Myanmar a anunțat oficial că demarează un amplu proiect privind modernizarea Armatei obiectivul fiind să devină o forță militară majoră. Prin vocea ambasadorului acestei țări la Moscova, Mayanmar nu și-a ascuns interesul privind achiziționarea avioanelor rusești Su-57.

Potrivit Global Firpower care întocmește un clasament al celor mai mari puteri militare din lume, Myanmar, a doua țară ca mărime din Asia de Sud-Est, ocupă în 2019 poziția 37.

În cazul unei asemenea achiziții, scriu americanii, Forțele Aeriene din Mayanmar vor putea efectua atacuri pe distanțe mari. Presa occidentală, în special cea americană, subliniază posibilitatea ca Mayanmarul să ”ajungă” chiar până în Australia cu avioanele Su-57, de generația a V-a.

 

Su-57 cu rachete supersonice X-47M2 „Dagger”, pentru Myanmar?

 

Însă amenințările privind securitatea vor depăși regiunea. Astfel, Mayanmar ar putea lansa atacuri împotriva țintelor din Orientul Mijlociu, inclusiv împotriva câmpurile petroliere din estul Arabiei Saudite, stat cu care are relații tensionate. Mai mult, cu ajutorul Su-57, radarul de acțiune al Myanmarului s-ar întinde până în India, Pakistan și, ipotetic, Japonia și coasta de nord-vest a Australiei.

Iar avioanele de luptă Su-57, în versiunea de export, pot fi echipate cu racheta hipersonică X-47М2 „Dagger”.

Analiștii speculează că Myanmar plănuiește să devină o putere militară majoră, cu capacități semnificative. Achiziția avioanelor de luptă Su-57, echipate cu cele mai noi rachete, poate reprezenta un pas importat în atingerea acestui obiectiv. Deși încă nu există informații oficiale dacă Rusia va furniza către Myanmar și rachetele hipersonice X-47M2, în mod cert vânzare avioanelor Su-57 este agreată de Kremlin, mai scrie sursa citată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel