Mutare neașteptată la Kiev: Zelenski îl înlocuiește pe secretarul Consiliului de Securitate cu șeful serviciilor de informații externe

Președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe Oleksii Danilov din funcția de secretar al Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, anunță media ucraineană.

Potrivit UPravda, care citează decretul Președinției, Oleksii Danilov a fost demis din funcția de secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

În locul acestuia, a fost numit Oleksandr Litvinenko, care până acum a fost șef al Serviciului de Informații Externe.

Potrivit site-ului serviciului de informații externe, generalul-maior Litvinenko, originar din Kiev, a absolvit, în 1994, Institutul de Criptografie, Comunicații și Informatică al Academiei Serviciului Federal de Contrainformații al Federației Ruse.

Din 1994, a ocupat diverse funcții în Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), Institutul Național de Studii Strategice și în structurile Consiliului Național de Securitate și Apărare. În locul lui Oleksandr Litvinenko, Volodimir Zelenski l-a numit pe Oleh Ivașcenko ca șef al Serviciului de Informații Externe al Ucrainei. 

Ulterior publicării decretului de demitere, președintele Zelenski a anunțat că Danilov va fi transferat ”într-o altă direcție”.

„Îi sunt recunoscător lui Oleksii Danilov pentru munca sa ca secretar al Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei. Este transferat într-o altă direcție - mai multe despre asta mai târziu", a spus președintele în timpul unei intervenții video.

Danilov, în vârstă de 61 de ani, a ocupat funcția de secretar al Consiliului Național de Securitate al Ucrainei din 3 octombrie 2019.

Danilov și-a început cariera politică în anii 1990, când a devenit primarul orașului Luhansk(acum ocupat de Rusia). În 2005 a fost pentru scurt timp guvernator al regiunii Lugansk, iar un an mai târziu a devenit deputat sub conducerea fostul prim-ministru Iulia Timoșenko, dar nu a fost reales.

La jumătatea lunii martie 2024 - Danilov a acordat un interviu ziarului britanic The Telegraph, în care a spus, printre altele, că dacă Ucraina ar avea suficientă muniție occidentală, nu ar fi pierdut orașul Avdiivka. El a mai adăugat că Kievul nu are nevoie de soldați NATO pe teritoriul său, dar are nevoie de arme.

El l-a numit, într-un interviu, pe președintele rus Vladimir Putin „geamănul siamez al lui Hitler”.

Încă din 2022, presa ucraineană raporta că Danilov a fost îndepărtat treptat din cercul de luare a deciziilor importante din cauza unui conflict cu șeful biroului prezidențial Andrii Yermak.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel