Muntenegrul ripostează la afirmaţiile făcute de Trump

Sebastian Florea |
Data publicării:

Muntenegrul a ripostat joi la afirmaţiile preşedintelui american Donald Trump care a numit acest stat o 'ţară mică' populată de oameni 'foarte agresivi', autorităţile de la Podgorica subliniind contribuţia ţării la stabilitatea şi pacea mondiale.

Ţară turistică din Balcani, riverană Mării Adriatice, Muntenegrul a aderat la NATO în primăvara anului 2017, spre nemulţumirea Rusiei şi în pofida ostilităţii unei mari părţi a celor peste 600.000 de locuitori, în cea mai mare parte slavi ortodocşi. Dotată cu o armată de cel mult 2.000 de soldaţi, Muntenegrul contribuie 'la pace şi stabilitate, nu numai pe continentul european, ci şi în întreaga lume', mai ales 'alături de soldaţii americani în Afganistan', se arată într-un comunicat difuzat şi în limba engleză de guvernul muntenegrean.

Stat stabilizator în regiune

Muntenegrul este 'un stat stabilizator în regiune', a subliniat guvernul de la Podgorica, fiind 'singurul care nu a fost teatru de luptă în timpul dezmembrării fostei Iugoslavii'. Pe atunci membri ai armatei iugoslave, soldaţii muntenegreni au participat totuşi alături de sârbi la războiul de independenţă din Croaţia (1991-1995), în special la asediul sângeros de la Dubrovnik.

Dar, asemenea Macedoniei (1991), propria sa declaraţie de independenţă faţă de Serbia, în 2006, nu a condus la război. În timpul acestor conflicte din fosta Iugoslavie (soldate cu aproximativ 130.000 de morţi), Muntenegrul a primit şi protejat 120.000 de persoane, se arată în comunicat.

Ţară mică sau mare, 'ceea ce contează este nivelul la care plasaţi valorile libertăţii, ale solidarităţii şi ale democraţiei. În numele acestor principii, prietenia şi alianţa dintre Muntenegru şi Statele Unite ale Americii sunt puternice şi inalienabile', a conchis guvernul muntenegrean.

Declarații Trump

Preşedintele american Donald Trump a declarat într-un interviu acordat marţi postului de televiziune Fox News că are îndoieli cu privire la clauza de apărare colectivă a NATO, el făcând referire la Muntenegru. 'Muntenegrul este o ţară mică, cu oameni foarte puternici; sunt oameni foarte agresivi. Ei pot deveni agresivi şi, felicitări, sunteţi în cel de-Al Treilea Război Mondial', a spus Trump.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel