Conflict la nivel diplomatic: Muntenegru si Serbia si-au expulzat reciproc ambasadorii

S.I. Catalin |
Data publicării:

Muntenegru şi Serbia şi-au expulzat sâmbătă reciproc ambasadorii acreditaţi la Belgrad, respectiv Podgoriţa, într-o escaladare a tensiunilor deja existente între cele două două ţări din fosta Iugoslavie, informează dpa şi AFP.

Muntenegru l-a declarat pe ambasadorul sârb Vladimir Bozovic persona non grata pentru "amestec în afacerile sale interne", acordându-i 72 de ore să părăsească ţara, potrivit informaţiilor furnizate de ministerul de externe, potrivit Agerpres.

Serbia a anunţat în decurs de câteva ore o măsură reciprocă, declarându-l pe ambasadorul muntenegrean Tarzan Milosevic persona non grata şi expulzându-l.

Se aşteaptă ca guvernul din Muntenegru să rămână la putere doar în următoarele patru zile, întrucât o nouă coaliţie se pregăteşte să o înlocuiască în urma alegerilor din vară. Miercuri, parlamentul de la Podogriţa urmează să voteze un nou guvern care reuneşte trei formaţiuni ale opoziţiei.

Preşedintele muntenegrean Milo Djukanovic a condus ţara timp de aproape 30 de ani fără întrerupere, spre independenţa faţă de Serbia în 2006 şi aderarea la NATO în 2017.

În timpul guvernării sale, el a îndepărtat Muntenegru de alianţa sa tradiţională cu Serbia şi Rusia pentru a adera la Alianţa Nord-Atlantică.

Cu toate acestea, formaţiunea sa politică, Partidul Democrat al Socialiştilor (DPS), a pierdut la alegerile parlamentare din august.

În timpul mandatului său, Djukanovic a încercat să consolideze identitatea muntenegreană. Serbia a continuat însă politica sa de extindere a influenţei în Muntenegru prin intermediul Bisericii Ortodoxe Sârbe, a diplomaţie şi mass-media, cu o abordare prin care încearcă să-i atragă pe etnicii sârbi din afara ţării.

La recensământul din 2011, 29% din cetăţenii Muntenegrului s-au descris ca fiind sârbi. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel