Moscova le cere turcilor să nu împiedice ofensiva siriană. Ankara amenință cu rachete Patriot

Eduard Pascu |
Data publicării:

SUA ar putea trimite rachete Patriot în Turcia după uciderea unor soldaţi turci în atacuri atribuite regimului sirian în regiunea Idleb (nord-vestul Siriei), a declarat joi ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, relatează AFP, transmite paginaderusia.

„Există o ameninţare cu atacuri aeriene, cu rachete împotriva ţării noastre”, a declarat ministrul pentru CNN Turk. ”Ar putea fi un sprijin cu Patriot”, a adăugat el, excluzând orice sprijin la sol acordat de trupe americane.

Turcia nu încearcă să ”înfrunte” Rusia pe tema Siriei, unde o ofensivă a regimului în regiunea Idlib a intensificat tensiunile, a declarat de asemenea ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar. „Nu avem nicio intenţie să înfruntăm Rusia”, a menţionat ministrul pentru CNN Turk, adăugând că discuţiile cu oficiali ruşi vor continua. El a precizat că ţara sa va activa sistemele de rachete S-400 achiziţionate din Rusia.

Doi militari turci au fost ucişi, iar alţi cinci răniţi joi în urma unui atac aerian în provincia Idlib, în nord-vestul Siriei, a anunţat Ankara, acuzând aviaţia regimului de la Damasc de acest bombardament, potrivit AFP şi Reuters. Acest eveniment riscă să acutizeze şi mai mult tensiunile în regiunea Idlib între forţele turce şi cele ale regimului de la Damasc, susţinute de Moscova, care susține că Turcia trebuie să înceteze sprijinul pentru ”grupări teroriste”.

Joi, Ministerul rus al Apărării a anunțat că armata rusa a lansat bombardamente împotriva grupărilor armate susţinute de Ankara, relatează AFP.

 

Bombardamente aeriene

 

Denunţând atacuri lansate de partea turcă în care au fost răniţi patru soldaţi sirieni, armata rusă a solicitat ”părţii turce să înceteze să susţină acţiunile grupărilor teroriste şi să le ofere arme” acestora. Potrivit unui comunicat, ”grupurile teroriste au lansat mai multe atacuri masive” împotriva poziţiilor siriene în regiunile Al-Nayrab şi Qaminas, la sud de Idleb.

Avioane Su-24 au lovit ”formaţiuni teroriste” şi au permis armatei siriene să respingă atacul, distrugând ”un tanc, şase vehicule blindate şi cinci vehicule de mare tonaj puternic înarmate”, se precizează în comunicat.

Diplomaţia rusă a reacţionat ulterior prin purtătorul său de cuvânt Maria Zaharova, care s-a declarat ”foarte preocupată de sprijinul forţelor armate turce acordat combatanţilor”. „Un astfel de incident încalcă acordurile ruso-turce (…) şi riscă să provoace o nouă escaladare a conflictului în această parte a teritoriului naţional sirian”, a adăugat ea, citată de agenţia de presă rusă Ria Novosti.

Armata turcă a anunţat, de asemenea, că doi dintre soldaţii săi au fost ucişi şi cinci răniţi în urma unui atac aerian în provincia Idleb, atribuind acest atac armatei siriene.

În pofida intereselor divergente, Turcia şi Rusia cooperează de mai mulţi ani pentru a găsi o soluţie la conflictul din Siria care, din 2011, a făcut cel puţin 380.000 de morţi.

Vezi și: Turcia și Rusia sunt în prag de război în Siria

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel