Moscova îşi consolidează sistemul de recunoaştere facială

Eduard Pascu |
Data publicării:
Camere recunoastere faciala - Moscova  Sursa foto: Twitter
Camere recunoastere faciala - Moscova Sursa foto: Twitter

Primăria Moscovei prevede să cheltuiască peste 10 milioane de euro pentru a cumpăra noi camere de recunoaştere facială, o tehnologie deja extrem de prezentă în capitala rusă şi denunţată pentru posibilele sale utilizări în scopuri politice, relatează joi AFP.

Metropola rusă, care numără oficial 12 milioane de locuitori, dispune de cel puţin 100.000 de camere cuplate la o inteligenţă artificială capabilă să identifice persoanele filmate, transmite Agerpres.

Potrivit unei oferte de licitaţie publicată pe site-ul de monitorizare a achiziţiilor publice, consultat de AFP, Moscova doreşte să achiziţioneze 316 de ecrane echipate cu camere de recunoaştere facială care urmează să fie instalate în 85 de staţii ale metroului său.

Aceste camere vor trebui să fie echipate cu un sistem de focalizare automată, să fie de înaltă definiţie şi să poată identifica feţele oamenilor, indica această sursă. De asemenea, acestea trebuie să poată detecta "mişcările rapide" şi "vagabondajul".

Contractul se cifrează la 932 de milioane de ruble (circa 10,3 milioane de euro la cursul de schimb actual).

Un purtător de cuvânt al metroului din Moscova, citat de ziarul Kommersant, care a dezvăluit primul oferta de licitaţie, a asigurat că aceste camere nu vor fi folosite pentru "recunoaşterea chipurilor sau căutarea unor persoane concrete". Cotidianul Kommersant relevă că cel puţin 5.000 de camere de recunoaştere facială sunt deja prezente în metroul moscovit.

Anul trecut, o activistă de opoziţie a dat în judecată primăria, denunţând un sistem de supraveghere ilegală vizând să identifice opozanţii. Plângerea sa a fost însă respinsă de tribunal.

În februarie, un responsabil al forţelor de ordine, citat sub rezerva anonimatului de agenţia oficială TASS, a afirmat că aceste camere de recunoaştere facială au permis identificarea şi reţinerea preventivă a susţinătorilor opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi înainte de protestele desfăşurate pentru eliberarea sa. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel