Moscova, avem o problemă. Prima misiune lunară a Rusiei după 47 de ani, încheiată cu un fiasco, după ce nava Luna-25 s-a prăbușit pe satelitul natural al Pământului

Imagini surprinse de la lansarea unei rachete, sursă foto: Roscosmos
Imagini surprinse de la lansarea unei rachete, sursă foto: Roscosmos

Nava spațială s-a prăbușit pe suprafața Lunii, se arată în comunicatul de presă al Roskosmos.

Prima misiune lunară a Rusiei în 47 de ani s-a încheiat cu un eșec după ce sonda spațială Luna-25 a scăpat de sub control și s-a prăbușit pe suprafața lunii.

Corporația spațială de stat a Rusiei, Roskosmos, a declarat că a pierdut contactul cu nava la ora 11:57 GMT sâmbătă, după o problemă, deoarece nava a fost deviată pe orbita înainte de aterizare. Pentru luni fusese planificată o aterizare blândă.

Eșecul prestigioasei misiuni subliniază declinul Rusiei ca putere spațială de la Războiul Rece, o perioadă în care URSS domina, alături de SUA, cursa spațială, lansând primul satelit în spațiu, Sputnik 1, iar cosmonautul sovietic Yuri Gagarin a devenit primul om în spațiu.

Rusia nu a lansat o misiune lunară de la Luna-24, în 1976, pe vremea când Leonid Brejnev conducea Kremlinul.

Luna-25 era programată să efectueze o aterizare la polul sud al singurului satelit natural al Pământului pe 21 august, potrivit oficialilor spațiali ruși.

Rusia concurează cu India, a cărei navă spațială Chandrayaan-3 este programată să aterizeze pe polul sudic al Lunii săptămâna aceasta și, mai larg, cu China și Statele Unite, care și-au sporit, de asemenea, ambițiile lunare.

O comisie inter-departamentală specială a fost formată pentru a investiga motivele din spatele pierderii navei Luna-25, a cărei misiune a stârnit speranțe la Moscova că Rusia se va întoarce la cursa marii puteri lunare.

Televiziunea de stat rusă a inserat știrea despre pierderea lui Luna-25 pe locul 8 în jurnalul său de la prânz și i-a oferit doar 26 de secunde de acoperire, după o știre despre incendiile din Tenerife și un articol de 4 minute despre o vacanță profesională pentru piloții ruși și echipaje, remarcă Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel