Momentul inevitabil: Turcia plăteşte preţul pentru achiziţionarea sistemului S-400. Statele Unite au impus sancţiuni

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite au impus sancţiuni Preşedinţiei Industriilor de Apărare din Turcia (SSB) pentru achiziţionarea de către Ankara a sistemului rus de apărare antiaeriană S-400, a anunţat luni Departamentul de Stat, conform DPA.

Ankara a intrat în posesia armelor anul trecut, pe fondul avertismentelor repetate din partea SUA că demersul va duce la sancţiuni. Washingtonul a susţinut că, încheind acordul cu Rusia pentru S-400, Turcia punea în pericol securitatea tehnologiei militare americane şi furniza fonduri sectorului rus de apărare.

Turcia, membră NATO, a fost suspendată din programul de avioane de luptă F-35 şi nu a reuşit să cumpere avioanele avansate din SUA.

Sancţiunile includ interzicerea tuturor licenţelor de export americane către SSB şi îngheţarea activelor, precum şi restricţii de viză pentru Ismail Demir, şeful agenţiei turce, potrivit Departamentului de Stat.

DefenseRomania a precizat încă de săptămâna trecută că SUA intenționează să impună sancțiuni Turciei pentru achiziționarea din Rusia a sistemelor antiaeriene S-400. 

Sancţiunile vin la aproape trei ani de zile de cânt Moscova şi Ankara au bătut palma pentru acest tip de sisteme. 

Sancțiunile impuse sunt în conformitate cu legea CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), care impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte pentru achiziţia de armament cu companiile ruseşti din domeniul industrie de apărare.
"Măsurile luate astăzi sunt un semnal clar că Statele Unite (...) nu vor tolera tranzacţii majore cu sectoarele de apărare şi informaţii ruseşti", a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo, într-un comunicat citat de AFP.

 

Turcia şi Rusia condamnă sancţiunile americane

 

Turcia condamnă ca "nedrepte" sancţiunile impuse de Statele Unite pentru achiziţionarea sistemului rus de apărare antiaeriană S-400, transmite DPA.

Turcia va "lua măsurile necesare împotriva acestei decizii" şi nu se va abţine de la represalii la momentul potrivit, a declarat Ministerul de Externe turc într-un comunicat.

De asemenea, diplomaţia turcă a criticat Washingtonul pentru refuzul de a accepta propunerea Ankarei "de a rezolva problema prin dialog şi diplomaţie".

Şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că sancţiunile pe care Statele Unite le-au impus Turciei sunt nelegitime şi au arătat aroganţă faţă de dreptul internaţional, a informat agenţia de ştiri Interfax, transmite Reuters.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel