Momentul în care un sistem rusesc Tor nu reușește să intercepteze o dronă ucraineană și este ulterior lovit de aceasta (Video)

S.I. Catalin |
Data publicării:
Un sistem rusesc de rachete sol-aer Tor în vizorul unei drone ucrainene Warmate. Sursa Foto: Defense Intelligence of Ukraine.
Un sistem rusesc de rachete sol-aer Tor în vizorul unei drone ucrainene Warmate. Sursa Foto: Defense Intelligence of Ukraine.

Forţele Armate ale Ucrainei continuă să distrugă tehnică militară rusească extrem de scumpă. O unitate de forţe pentru operaţii speciale din cadrul Direcției Principale de Informații a armatei Ucrainei (GUR) a lovit un sistem rusesc de rachete sol-aer Tor. Această informație a fost transmisă chiar de către GUR, într-un comunicat de presă la care a ataşat şi un scurt material video.

Potrivit comunicatului, sistemul rusesc de rachete a fost, reperat într-o zonă aflată  la granița ruso-ucraineană. La scurt timp, militarii din cadrul Direcției Principale de Informații a armatei Ucrainei (GUR) au ridicat de la sol un UAV Warmate 3.0, de fabricaţie poloneză, și au urmat coordonatele furnizate de o altă unitate aflată în teren care monitoriza locaţia sistemului rusesc de rachete sol-aer Tor.

După cum se poate observa şi în materialul video ataşat, la momentul detectării dronei, rușii au încercat să o doboare cu o rachetă lansată de sistemul Tor, dar au ratat. Astfel, UAV-ul de atac și-a continuat deplasarea până a lovit cu precizie sistemul rusesc.

,,Ca urmare a distrugerii cu succes a țintei inamice, Moscova a pierdut încă un sistem scump de rachete antiaeriene", se arată în comunicatul GUR.

Sistemul de apărare antiaeriană Tor este disponibil în diferite versiuni, cum ar fi pe șenile, static, tractat și pe roți. Mobilizarea să durează doar 3 minute și poate fi transportat prin orice mijloace, inclusiv aerian. Sistemul Tor are un timp de reacție de 7-8 secunde [standard] și 7-10 secunde [când este în mișcare].

Efectele atacului asupra sistemului rusesc rămân necunoscute. Analiștii publicației ucrainene Defense Express presupun că focosul exploziv de 1,4 kg al dronei Warmate ar fi trebuit să fie capabil să avarieze cel puțin unele componente esențiale ale subsistemului, lăsând astfel sistemul de apărare antiaeriană nefuncțional până la efectuarea unor reparații majore sau distrugându-l cu totul.

Acesta nu este primul incident de acest fel când un sistem Tor pierdere lupta cu o dronă pe care, conform caracteristicilor sale tehnice, ar fi trebuit să o intercepteze cu destul de multă uşurinţă.

În luna noiembrie a anului trecut, militari ucraineni au distrus un sistem rusesc de apărare antiaeriană Tor folosind o dronă FPV. Sistemul rusesc de rachete sol-aer TOR are un preț de aproximativ 24 de milioane de dolari. Până în prezent, acest sistem de rachete este cea mai valoroasă ţintă distrusă de ucraineni cu drone care au un cost de aproximativ câteva sute de dolari.

În ceea ce privește încercarea eșuată a sistemului Tor de a intercepta drona, cazul este controversat, deoarece în Rusia, sistemul Tor este considerat una dintre cele mai eficiente și eficace modalități de a contracara în special vehiculele aeriene fără pilot. Astfel, sistemul Tor dispune de propriul radar autonom de supraveghere și țintire pentru a le oferi sprijin unităților aliate aflate în apropiere. Prin urmare, țintele care zboară la joasă înălțime sunt exact tipul de amenințare pe care ar trebui să le distrugă. 

Cu toate acestea, spre deosebire de acel incident, nimeni nu poate justifica eșecul prin simplul fapt că ucrainenii au ales momentul potrivit, când sistemul Tor era în mișcare, iar sistemul radar fiind închis nu a detectat dronă. De data aceasta, a fost vorba de o lovitură directă, în care o dronă de fabricație poloneză a ieșit victorioasă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel